Početna Novosti 874 pregleda

Hyundai planira u Varaždinu graditi tvornicu automobila?

FOTO: Lee Jae Won/REUTERS/PIXSELL

Kako navodi Jutarnji list, već dva mjeseca država razgovara s Huyundaijem u vezi s ulaganjima u Hrvatskoj. Korejski div je navodno zainteresiran, a spominje se Varaždin kao mjesto gdje bi gradio tvornicu

 

Korejski div Hyundai razmatra proizvodnju automobila u Hrvatskoj, objavio je Jutarnji list, kojemu je ta informacija potvrđena iz Vladinih krugova. Kako navodi, Hyundai želi ulagati u Hrvatsku i već dva mjeseca vode se razgovori u vezi s tim. 

Novi Hyundaijevi SUV modeli | Author: Hyundai foto: Hyundai

Ne zna se kolika bi bila vrijednost ulaganja, a najvjerojatnija lokacija je varaždinsko područje, na kojemu se ne bi proizvodili samo dijelovi, nego i automobili.

Author: Patrik Macek/PIXSELL foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je izjavio da još nije dobio potvrdu da Hyundai dolazi u Hrvatsku te najavio je da će za nekoliko dana Vladi predstaviti dva akcijska plana kojima će se ukinuti ili pojednostaviti više od 300 različitih propisa.

Odgovarajući na upit novinara prije početka sjednice Vlade je li točna informacija da Hyundai dolazi u Varaždin, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku nema još nikakve potvrdne informacije da bilo koja respektabilna auto industrija dolazi u Hrvatsku, ali da je pozvao četiri, odnosno pet ključnih aktera u auto industriji te da je Hyundai  među njima. 

Author: Lee Jae Won/REUTERS/PIXSELL foto: Lee Jae Won/REUTERS/PIXSELL

Hrvatska autoindustrija zapošljava 2861 radnika, a ostvari li se ovakav posao to bi bio ogroman skok za našu industriju. 

Komentirajući relativni optimizam HUP-a za sljedeću godinu, Horvat je rekao da taj isti optimizam dijeli i  Vlada, odnosno svi akteri političke scene. Dodao je da su negativni trendovi okrenuti u pozitivne, no da nije zadovoljan stopama rasta te da u 2019. očekuje još jedan blagi napredak.  

Redovito godišnje istraživanje 'Barometar optimizma' Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), predstavljeno u srijedu. pokazalo je da većina hrvatskih poslodavaca, njih 51 posto, smatra da će opće gospodarsko stanje u idućoj godini ostati približno isto kao i ove, a 34 posto ocjenjuje da će biti malo bolje.

Na upit da komentira kako iz HUP-a stalno stižu kritike na preveliko porezno opterećenje, Horvat je podsjetio na Eurostatova istraživanja prema kojima je porezno opterećenje u Hrvatskoj 'četvrto odozada u EU 28'

.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.