Početna Novosti 1393 pregleda

Mala Tesla proizvodit će se u nevjerojatnim količinama?!

FOTO: Tesla

Iz Tesle su procurili nevjerojatni planovi ove marke: godišnje namjeravaju proizvoditi čak 4 milijuna novog modela!

Tesla već duže planira predstaviti novi mali model, a sada je otkriveno da s njim imaju više nego ambiciozne planove. Naime iz Tesle su procurili nevjerojatni planovi ove marke: godišnje namjeravaju proizvoditi čak 4 milijuna novog modela. Za usporedbu, najprodavaniji auto 2022. godine na svijetu je bila Toyota Corolla kojih je prodano ukupno nešto više od 1,1 milijuna primjeraka. Novi model bi trebao biti svojevrsna umanjena verzija Modela Y.

STATISTIKA Ne prodaju maglu: Tesla rekordna u 2022. godini

Sve to je izvijestila kineska web stranica 36kr pozivajući se na neodređene izvore, a prenosi CnEVpost. Izvori 36kr mogli bi biti dobavljači jer prema izvješću Tesla signalizira svom opskrbnom lancu da će se uskoro "mnogo milijuna primjeraka malog vozila proizvoditi godišnje u Teslinim tvornicama diljem svijeta". Planovi su prilično detaljni: polovica od četiri milijuna automobila trebala bi se proizvoditi u Teslinim tvornicama u Americi, a nova tvornica u Monterreyu (Meksiko) osigurava većinu kapaciteta. Lokacije Berlin-Grünheide i Šangaj doprinijet će s po jednim milijunom automobila godišnje, navodi se u izvješću.

Prema izvješću, serijska proizvodnja modela koji bi trebao koštati od oko 25.000 dolara počet će najranije za godinu dana. Međutim, planirani proizvodni kapacitet vjerojatno će biti dostignut mnogo kasnije. Jer s današnjim Teslinim pogonima četiri milijuna komada ne bi bilo moguće ni u teoriji. Do sada je Gigafactory 3 u Šangaju najveća Teslina tvornica, a njen godišnji kapacitet iznosi oko 750.000 vozila. Tvornica u Meksiku trebala bi biti najveća Teslina tvornica, ali dva milijuna bila bi svejedno nevjerojatna brojka i za nju.Čak bi i dobavljači teško bili spremni na takav porast prodaje i potražnje. 

CYBERTRUCK Tesla zapošljava: uskoro proizvodnja njihovog 'čudovišta'

Na Teslinom često citiranom Battery Day 2020, Elon Musk je rekao da će autonomni električni automobili po cijeni od 25.000 dolara biti mogući do 2023. godine. No, najavljeni početni automobil po ovoj cijeni još uvijek nije ni blizu dolaska na tržište, sve što imamo je jedna skica od prije tri godine. 

NOVI BIZNIS Tesla od sada prodaje i pivo. I to vrlo, vrlo skupo

Prema izvješću stranice 36kr, cijenu električnog vozila s dometom većim od 400 km i komercijalno dostupnim pogonom izuzetno je teško spustiti ispod 25.000 USD s današnjim troškovima. Elon Musk je prošle godine rekao da planira otvoriti 10 do 12 novih tvornica kako bi povećao proizvodnju. Godine 2030. želi prodati nevjerojatnih 20 milijuna električnih automobila godišnje. Za usporedbu: Tesla je lani prodala 1,3 milijuna električnih automobila, a ove godine se očekuje 1,8 milijuna. Čini se da će silni milijuni o kojima se sanja i u budućnosti ostati san te da su silne megalomanske najave uglavnom priče koje bi trebale razveseliti investitore u dionice Tesle. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.