Početna Novosti 20 pregleda

Kako je voziti se u pametnom autu budućnosti?

MERCEDES F 015
Vidi galeriju 1/5
Kako je voziti se u pametnom autu budućnosti? Kako je voziti se u pametnom autu budućnosti? Kako je voziti se u pametnom autu budućnosti? Kako je voziti se u pametnom autu budućnosti? Kako je voziti se u pametnom autu budućnosti?

Neke tehnologije u ovom autu već postoje, druge su prilično blizu, a sve je to Mercedes ugradio u iznimno futuristički automobil koji će nas moći sam voziti

Kako se čini, u prilično bliskoj budućnosti mi više nećemo voziti automobile, već će oni voziti nas. Pametni, autonomni i sigurni, takvi bi automobili na cestama mogli biti već za pet godina. Kako piše 24sata.hr Google je jedna od kompanija koja vidi taj rok kao realnost. Mercedes pak gleda nešto dalje u budućnost. Na ženevskom sajmu ove godine su prikazali F 015, konceptni autonomni automobil. Američki novinari imali su prilike voziti se u ovom autu budućnosti, koji nije imao sve tehnologije poput lasera i računala s kojima bi bio autonoman, već se vozio po isprogramiranoj ruti.

MERCEDES F 015 | Author: MERCEDES foto: MERCEDES

Fokus vožnje bio je na osjećaju vožnje u takvom pametnom automobilu. Luksuzna unutrašnjost izgleda više poput dnevne sobe, a auto nema središnjih nosača koji bi bili smetnja široko otvorenim vratima. Prednja sjedala mogu se potpuno okrenuti prema putnicima, jer ako auto vozi sam to i ima smisla. Drvo, luksuzne presvlake i paneli koji su ekrani osjetljivi na dodir stvorili su svojevrsnu čahuru. Dok je u autonomnom modu, teoretski bi svatko od putnika mogao upravljati vozilom. Uz dozvolu za preuzimanje kontrole na nekom od ekrana mogli bi promijeniti brzinu kretanja i način vožnje i sve to samo povlačenjem ikona po ekranu. Na istom ekranu bi vidjeli i razne točke na našem putu i prijatelje na koje bi mogli naići. Na tim velikim ekranima tako bi mogli i projicirati sliku onoga što vide kamere oko vozila, ali i nešto sasvim treće, kako bi vožnju učinili manje dosadnom.

MERCEDES F 015 | Author: MERCEDES foto: MERCEDES

Zanimljivo je kako se ovakav Mercedes nameće kao dvojako vozilo. S jedne strane čini se kao idealno taksi vozilo, koje može automatski pokupiti putnike koji ne putuju nužno na isto odredište. S druge strane, jednako je jak dojam i privatnog vozila za iznimno bogate, piše NY Times.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.