Početna Novosti 394 pregleda

Ovako policija i HAKS žele okončati ilegalna okupljanja i utrke auta

FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

"Pista ZTC-a je legendarno automobilističko mjesto na kojem su se prije desetak godine odvijale impresivne i velike utrke i okupljale više od deset tisuća gledatelja zbog čega vjerujem da će ovo biti jedna atraktivna lokacija"

Danas je u Ministarstvu unutarnjih poslova održana konferencija za medije Hrvatskog auto i karting saveza te Ministarstva unutarnjih poslova gdje je predstavljena njihova suradnja u organizaciji licenciranih auto utrka te promicanju sigurnosti i alternativa ilegalnim uličnim utrkama. Također je predstavlejna strategija koja će osigurati sigurnost sudionika i gledatelja na licenciranim auto utrkama te pružiti nove mogućnosti za ljubitelje automoto sporta u Hrvatskoj uz Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici.

Author: MUP foto: MUP

Na konferenciji za medije sudjelovali su Potpredsjednik Vlade i Ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović, predsjednik HAKS-a Davorin Štetner, predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić, predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. Ivica Vidović te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar koji su podijelili detalje o uspostavljenoj suradnji i planovima za budućnost. Predstavljeno je korištenje Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici za održavanje različitih događaja iz područja auto sporta, na siguran i zakonski reguliran način kako bi se mladima ponudila alternativa ilegalnim noćnim utrkama i sigurno mjesto za okupljanje.

Potpredsjednik Vlade i Ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović naglasio je: "Nedavno smo svjedočili tragičnom događaju koji nas je potaknuo na jednu širu akciju u koju smo željeli uključiti dionike koji se bave pitanjem automobilizma i automoto sporta te edukacije. Ova izrazito dobrodošla inicijativa omogućit će regulaciju car meet-ova i noćnih vožnji gdje mladi u nekontroliranim uvjetima voze aute koji su nerijetko prevelike snage i mi, kao društvo, se trebamo više tome posvetiti, jer možemo učiniti puno više i osvijestiti širu društvenu zajednicu o problemima s kojima se suočavamo. Želja nam je pripremiti mlade za odgovoran život kroz stvaranje uvjeta da se izgrade u osobe i sudionike cjelokupnog društvenog života kao pojedinci koji se pridržavaju propisa, a s druge strane da se mogu baviti onime što im predstavlja zadovoljstvo u životu, kroz maksimalno sigurne i kontrolirane uvjete."

Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner istaknuo je: "Ova ideja nastala je na američkom nosaču zrakoplova 27. lipnja, a već 3. srpnja organiziran je i prvi sastanak te je u brzoj reakciji Potpredsjednika Vlade RH i Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i Hrvatskog auto i karting saveza okupljena koalicija za sigurnost i mladima ponuđeno jedno novo rješenje te sigurno, organizirano mjesto za okupljanje. Pista ZTC-a je legendarno automobilističko mjesto na kojem su se prije desetak godine odvijale impresivne i velike utrke i okupljale više od deset tisuća gledatelja zbog čega vjerujem da će ovo biti jedna atraktivna lokacija uz brojne pozitivne reakcije javnosti. Vjerujem da ćemo zajedno, kroz ovu koaliciju sigurnosti, ponuditi konstantno, kvalitetno i kontinuirano rješenje."

Davorin Štetner zahvalio je Potpredsjedniku Vlade RH i Ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, direktoru ZTC-a Ivici Vidoviću, Centru za vozila Hrvatske te Hrvatskom autoklubu na brzoj reakciji i kvalitetnoj suradnji koja je dovela do organizacije prvog događaja, 22. srpnja 2023. godine, lijepe manifestacije laganog tempa "HAKS Car Meet" na kojoj će se okupiti više od sto skupocjenih automobila. Pozvao je sve zainteresirane koji žele pokazati svoje automobile da se prijave, kao i partnere koji se želje priključiti i biti dio ovog atraktivnog projekta. Zahvalio je i na velikoj potpori koaliciji koju pružaju gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar te direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović. Predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić iskazao je maksimalnu podršku projektu te najavio kako će na nadolazećem događaju osigurati najveći broj inženjera kako bi pružili savjete sudionicima koji su napravili nadogradnje na svojim automobilima te osigurali njihovu usklađenost s važećim propisima.

Author: MUP foto: MUP

Direktor Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. Ivica Vidović istaknuo je kako ZTC raspolaže s određenim prostorom i imovinom te da će za ovu manifestaciju ustupiti uzletno-sletnu stazu, heliodrom i parkiralište te da se raduje i drugim ovakvim događajima. Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar vidi ovu inicijativu kao iskorak koji nudi alternativna rješenja te pridonosi većoj sigurnosti. Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek zaključio je kako će HAK uvijek dati svoj doprinos ovakvim inicijativama i nastaviti raditi na edukaciji. Hrvatski auto i karting savez organizirani je sustav i jedina ovlaštena institucija za provođenje auto sportova u Republici Hrvatskoj od Međunarodne automobilističke organizacije FIA-e, a u njihovom sustavu je preko sto natjecanja godišnje, od WRC-a do utrka kronometra te autoslaloma, kao i dvije tisuće licenciranih vozača i službenih vozila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.