Početna Novosti 268 pregleda

Ovih pet savjeta zasigurno će vam olakšati vožnju po snijegu

Zima i promet
Vidi galeriju 1/5
Ovih pet savjeta zasigurno će vam olakšati vožnju po snijegu Ovih pet savjeta zasigurno će vam olakšati vožnju po snijegu Ovih pet savjeta zasigurno će vam olakšati vožnju po snijegu Ovih pet savjeta zasigurno će vam olakšati vožnju po snijegu Ovih pet savjeta zasigurno će vam olakšati vožnju po snijegu

Pri izuzetno niskim temperaturama antifriz se može zalediti zbog čega se auto može pregrijavati. Zato je najbolje da u auto ulijete dvije litre stopostotnog antifriza

Iako su zbog snijega na cesti mnogi vozači nesigurni jer nemaju izravan kontakt sa cestom, vožnja po snijegu zapravo nije toliko opasna jer su brzine kojima se vozi uglavnom male pa je šteta uglavnom materijalna. Ipak, vozači trebaju biti posebno oprezni i uvijek vezani, a gume na automobilu moraju biti zimske. 

Ako ste u mogućnosti, natočite i više goriva jer nikad ne znate kad možete zapeti u gužvi ili mećavi.

Evo još nekih korisnih savjeta:

1. Lagano s volanom

Volanom treba upravljati lagano i bez naglih pokreta. Dok mijenjate traku ili skrećete smanjite brzinu, a ako osjetite da gubite kontakt s podlogom nemojte naglo okretati volan već prvo smanjiti brzinu puštanjem pedale gasa. Tada treba ispraviti upravljač jer onda podloga guma ima najveću dodirnu površinu s putem. 

Nakon toga upravljač treba usmjeriti u smjeru kretanja. Sve to bi trebali izvesti brzo. Ova pravila vrijede samo ako auto 'gubi' podlogu i proklizava, najpoželjnije bi bilo da smanjite brzinu i izbjegnete ovu situaciju.

Korištenje ručne kočnice se ne preporučuje.

Zima i promet | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

2. Pulsirajte kočnicu, ne oslanjajte se na ABS

Većina današnjih automobila opremljena je ABS sistemom koji na snijegu može imati suprotan učinak. Ne čekajte da elektronika sve odradi već uzmite stvar u svoje ruke i pulsirajte kočnicu otprilike dva puta u sekundi. 

Kada, naime, pritisnete pedalu kočnice, težište automobila se prebacuje na prednje kotače, a samim tim prianjanje je na maksimumu, a kočenje najefikasnije s obzirom na uvijete.

Ista pravila vrijede i ako nemate ABS.

Zima i promet | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

3. Kretanje s mjesta

Ako vam automobil proklizava u prvoj brzini, prebacite u drugu i koristite slabi gas. Pri skretanju ubacite u nižu brzinu jer je bolje prianjanje i nikad ne krećite iz lera.

Zima i promet | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

4. Motor

Pri izuzetno niskim temperaturama antifriz se može zalediti zbog čega se auto može pregrijavati. Najbolje je da u auto ulijete dvije litre stopostotnog antifriza.

Zima i promet | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

5. Kontra

Ako se već morate koristiti kontrom, to mora trajati djelić sekunde kada osjetite da auto gubi 'podlogu'.

Okrenite volan u kontra smjeru i dajte malo gasa kako biste se izvukli iz proklizavanja. Kada to završite, pustite gas i uspostavite kontrolu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.