Početna Novosti 463 pregleda

Porsche: Zabrana dizelaša i benzinaca bi mogla biti odgođena

FOTO: Canva

Financijski direktor Porschea Lutz Meschke je na svjetskoj premijeri Macana dao do znanja da budućnost motora s unutarnjim izgaranjem možda i nije tako mračna kao što mnogi misle

Zabrana motora s unutarnjim izgaranjem u cijeloj EU, kojom bi se zabranili svi benzinci i dizelaši od 2035. godine (osim ako ih ne mogu pokretati e-goriva), već je dugo najvažnija tema među ljubiteljima automobila i ali i proizvođačima u Europi. Zabrana je usvojena u Europskom parlamentu u veljači 2023., no rasprave o njoj se nastavljaju i izgleda da bi se od nje možda moglo i odustati.  Samo ovog tjedna nekoliko je medija izvijestilo da konzervativna Europska pučka stranka u Europskom parlamentu planira poništiti zabranu nakon ovogodišnjih europskih izbora.

PROGNOZA Toyota: Električni auti neće nikada dominirati tržištem!

Hoće li do toga doći, ostaje za vidjeti, no u posljednje je vrijeme postalo očito da europska automobilska električna tranzicija ne napreduje tako brzo kako su političari očekivali i da se sve više građana EU protivi ovakvoj "automobilskoj zelenoj agendi" u EU. Iako su europski proizvođači skoro "sve karte bacili na električne aute" jasno je da su i oni svjesni problema i da razmišljaju o mogućim scenarijima u budućnosti.

Financijski direktor Porschea Lutz Meschke je na svjetskoj premijeri Macana dao do znanja da budućnost motora s unutarnjim izgaranjem možda i nije tako mračna kao što mnogi misle. U intervjuu za Automotive News Europe, Meschke je rekao: "Trenutno se vodi mnogo rasprava oko kraja motora s unutarnjim izgaranjem. Mislim da bi to moglo biti odgođeno."

Author: Igor Kralj/PIXSELL foto: Igor Kralj/PIXSELL

To će vjerojatno uvelike ovisiti o kretanju prodaje električnih auta  i razvoju elektroenergetske infrastrukture. U većini europskih država je infrastruktura još uvijek daleko od prikladne za masovno korištenje električnih auta. 

Samom Porscheu ne ide uopće loše kada je u pitanju prodaja električnih auta i još uvijek su optimistički ono toga. Porsche predviđa da će više od 80 posto automobila prodanih diljem svijeta biti električni do 2030. godine.

Author: Porsche foto: Porsche

Porsche je ovog tjedna predstavio potpuno električni Macan, a njegov prethodnik s motorima na unutarnje izgaranje bit će ukinut u EU ove godine. Porsche bi ga vjerojatno nastavio prodavati jer interesa još ima, no to neće moći zbog EU birokracije, odnosno nadolazećih propisa o kibernetičkoj sigurnosti. Macanova platforma neobično je stara i zapravo dolazi od prvog Audija Q5 i auto se stoga ne može prilagoditi tim propisima bez ogromnih troškova što se ne isplati za model koji je star deset godina. Međutim, na drugim tržištima, poput SAD-a, Macan će se do daljnjega i dalje nuditi s benzinskim motorima. Porsche kaže da se automobil više neće redizajnirati. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.