Početna Novosti 1245 pregleda

Službeno: Volkswagen i Ford potvrdili veliku suradnju

Suradnja Volkswagena i Forda
FOTO: Volkswagen / Ford

Najava ovog saveza posljedica je i rastućega pritiska na svjetske proizvođače automobila da upravljaju troškovima razvoja električnih i autonomnih vozila

 

Volkswagen i Ford Motor Company najavljuju suradnju u proizvodnji komercijalnih vozila, koja će se vjerojatno pretočiti u zajednički pothvat za razvoj električne i autonomne tehnologije, čime će obje kompanije uštedjeti milijarde dolara.

Ford i VW najavili su svoje partnerstvo na automobilskom sajmu u Detroitu, kazao je novinarima izvršni direktor VW-a Herbert Diess.

Te kompanije posljednjih su mjeseci razgovarale o suradnji u proizvodnji kombija i drugih komercijalnih vozila, a njihov savez, odlučile su, neće uključivati spajanje ili razmjenu dioničkih udjela.

VW Tarok | Author: VW foto: VW

Oba proizvođača automobila razmatrala su čvršću suradnju, budući da globalne trgovinske napetosti prisiljavaju proizvođače da promišljaju gdje će proizvoditi svoja vozila namijenjena tržištima Europe, SAD-a i Kine.

Najava ovog saveza posljedica je i rastućeg pritiska na svjetske proizvođače automobila da upravljaju troškovima razvoja električnih i autonomnih vozila, kao i tehnologijama za ispunjavanje strožih standarda emisija za vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Author: NZ Autocar foto: NZ Autocar

Također, usporavanje prodaje na najvećim svjetskim tržištima automobila – Kini i SAD-u – povećalo je pritisak na njih da smanje svoje troškove.

Obrisi saveza VW-a i Forda uoči automobilskog sajma još se raspravljaju, a pregovori uključuju suradnju u području električnih i autonomnih vozila. Očekuje se da će uključivati zajedničko ulaganje u autonomnu tehnologiju, kažu izvori.

Izvršni direktor VW-a Herbert Diess potvrdio je u ponedjeljak na sajmu automobila u Detroitu kako će taj savez uključivati i pristup VW-a Fordovoj platformi za proizvodnju Rangera, kamioneta srednje veličine. Još u lipnju 2018. godine Ford i VW izvijestili su o pregovorima o suradnji u području komercijalnih vozila, kazavši tada da traže i druge zajedničke projekte.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Izvršni direktori obje kompanije razgovarali su o potencijalnim uštedama u slučaju sklapanja sveobuhvatnijeg saveza, pri čemu su predstavnici VW-a razgovarali o izgradnji vozila u Fordovim tvornicama, dok bi Ford koristio platformu za izgradnju električnih vozila te njemačke kompanije.

Author: Top Gear foto: Top Gear

Suradnja s Volkswagenom bio bi veliki pothvat za Fordovog izvršnog direktora Jima Hacketta, koji je preuzeo tu funkciju od Marka Fieldsa u svibnju 2017. godine sa zadatkom da ubrza proces odlučivanja i smanji troškove u toj kompaniji. Prošlog tjedna, Ford je najavio ukidanje tisuća radnih mjesta, prekid proizvodnje vozila koja ne donose zaradu i zatvaranje postrojenja kao dio proces oživljavanja njihovog neprofitabilnog europskog poslovanja.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.