Početna Novosti 344 pregleda

Stellantis: Automobila na benzin i dizel bit će u Europi i 2050. godine

FOTO: Canva

"Mislim da će  25 posto naših vozila biti u uporabi i nakon 20 godina", rekao je Mueller

Dok proizvođači automobila svim snagama jure prema potpuno električnoj budućnosti, postavlja se pitanje što će biti s s automobilima na fosilna goriva, odnosno benzin, dizel i plin. Prema izvještajima Reutersa Stellantisov viši potpredsjednik Christian Müller napominje da će mnoga od trenutačnih tvrtkinih vozila s motorima na unutarnje izgaranje vjerojatno biti na cestama dugo nakon 2035. kada bi se njihova prodaja trebala zabraniti. 

Stellantis, jedan od najvećih automobilskih koncerna na svijetu nedavno je objavio vijest o suradnji s energetskom tvrtkom Aramco u vezi s razvojem i korištenjem sintetičkih e-goriva. Koristeći uzorke e-goriva koje je dostavio Aramco, Stellantis je krenuo s testiranjem kompatibilnosti svojih različitih motora. Svih 24 motora koje su u Europi koristile razne marke Stellantisovih automobila radila su na e-goriva bez problema i bez potrebe da se na njima naprave ikakve modifikacije.  E-gorivo nastaje reakcijom ugljičnog dioksida iz atmosfere s vodikom, a Stellantis tvrdi da može smanjiti emisije ugljika iz vozila u njegovom životnom ciklusu za oko 70 posto.

Author: Jan Woitas/DPA/PIXSELL foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Istraživanje korištenja e-goriva ne znači da tvrtka popušta u svom planu Dare Forward 2030. Cilj je imati potpuno električnu ponudu za Europu do 2030., ali kupci Stellantisa neće prestati voziti svoje ranije kupljene modele s pogonom na benzin i dizel odmah nakon toga već će ih nastaviti koristiti. Stellantis uz pomoć e-goriva planira dugoročnu upotrebu motora s unutarnjim izgaranjem. "Mislim da će  25 posto naših vozila biti u uporabi i nakon 20 godina", rekao je Mueller.

Potencijalna upotreba sintetičkih goriva za sadašnja i buduća vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem nije nova vijest. Porsche je u travnju 2022. najavio značajno ulaganje u tvrtku za proizvodnju e-goriva, a potencijalne prednosti e-goriva čak su navele Europsku uniju da izmijeni svoju zabranu iz 2035. za nove automobile s unutarnjim izgaranjem, pod uvjetom da se ti automobili pokreću na e-gorivo.

BUDUĆNOST Spašavaju benzince i dizelaše: Što su to e-goriva?

Europa nije jedini dio svijeta koji planira ukinuti prodaju novih auta na fosilna goriva do 2035. godine. U SAD-u, savezne države Kalifornija, Oregon i New York također traže zabranu, a Australija je također na dobrom putu prema tom cilju. Ipak, 2035.g godina je daleko i već smo bili svjedoci velike pobune u Europi protiv novih propisa. Protivljenje Njemačke i sedam drugih EU država rezultiralo je na kraju iznimkom za e-goriva. Kako se razvoj e-goriva, ali i protivljenje velikog dijela EU nastavlja, u budućnosti bismo mogli doživjeti još neka iznenađenja vezana uz ove odredbe. 

"Istražujemo sva rješenja kako bismo ojačali našu ambicioznu strategiju da do 2038. postanemo tvrtka s nultom emisijom CO2", rekao je Stellantisov glavni inženjerski i tehnološki direktor Ned Curic. "Nova e-goriva mogu imati golemi i gotovo trenutačni učinak na smanjenje emisija CO2 postojećeg voznog parka, nudeći našim kupcima jednostavnu i ekonomski učinkovitu opciju za smanjenje ugljičnog otiska – jednu jednostavnu poput odabira druge pumpe za gorivo na stanici, bez ikakvih dodatnih izmjena na vozilima."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.