Početna Novosti 106 pregleda

Vozila registrirana u Hrvatskoj godišnje prelaze skoro 30 milijardi kilometara

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Od ukupno ostvarenih vozilo-kilometara u 2022. godini osobna vozila ostvarila su 78,2 posto, dok su najveći udio u ostvarenim vozilo-kilometrima osobnih vozila imala dizelska osobna vozila, sa 64,7 posto

U 2022. godini vozila registrirana u Republici Hrvatskoj ostvarila su 29.912 milijuna vozilo-kilometara, što je u odnosu na 2021. porast za 6,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Obujam prometa izražen u vozilo-kilometrima važan je pokazatelj prijevoznog učinka vozila u cestovnom prometu, a ostvareni vozilo-kilometri indikator su utjecaja transportne djelatnosti na okoliš i jedan od važnih pokazatelja sigurnosti prometa.

ISTRAŽIVANJE Najveću kilometražu u Hrvatskoj rade Audi, Škoda, Mercedes i BMW

Od ukupno ostvarenih vozilo-kilometara u 2022. godini osobna vozila ostvarila su 78,2 posto, dok su najveći udio u ostvarenim vozilo-kilometrima osobnih vozila imala dizelska osobna vozila, sa 64,7 posto.

Author: Marko Lukunic/PIXSELL foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog kontinuiranog porasta broja registriranih hibridnih osobnih vozila, u ostvarenim vozilo-kilometrima u toj kategoriji vozila vidljiv je najveći porast u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Tako u kategoriji hibridnih dizelskih osobnih vozila porast ostvarenih vozilo-kilometara iznosi 109 posto, a u kategoriji hibridnih benzinskih osobnih vozila 45 posto u odnosu na 2021. godinu. U kategoriji električnih osobnih vozila vidljiv je porast ostvarenih vozilo-kilometara od 78,1 posto u odnosu na 2021. godinu.

Prikazani su, inače, podaci o vozilo-kilometrima koje su ostvarila domaća vozila na teritoriju Republike Hrvatske i stranom teritoriju. Podaci se, ističu iz DZS-a, temelje na administrativnim podacima dobivenima od Centra za vozila Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova te procjenama Državnog zavoda za statistiku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.