Početna Off 50 pregleda

Ford odustao od tvornice u Meksiku nakon Trumpove kritike

Ford
Vidi galeriju 1/2
Ford odustao od tvornice u Meksiku nakon Trumpove kritike Ford odustao od tvornice u Meksiku nakon Trumpove kritike

Meksički ministar gospodarstva rekao je da žali zbog te odluke, dodajući da mu je Ford zajamčio da će platiti sve troškove u slučaju otkazivanja gradnje tvornice

Ford je odustao od gradnje tvornice vrijedne 1,6 milijardi dolara u Meksiku i umjesto toga odlučio proširiti proizvodnju u svojoj tvornici u Michiganu, objavila je tvrtka u utorak. Američki automobilski gigant potrošit će 700 milijuna na širenje tvornice u Flat Rocku. Direktor Forda Mark Fields rekao je su tu odluku djelom donijeli zbog pada prodaje manjih automobila, a dijelom kao "izraz povjerenja" u politiku izabranog predsjednika Donalda Trumpa.

Ford | Author: Top Right News foto: Top Right News

Trump je kritizirao i Ford i njegova konkurenta General Motors zbog proizvodnje nekih modela u Meksiku. To ne znači da se Ford povlači iz Meksika, nego će proizvodnju modela Focus prebaciti u postojeću tvornicu u Hermosillu kako bi joj povećao profitabilnost. Sadašnja verzija tog automobila proizvodi se u tvornici u Wayneu u Michiganu. Tamo će se prebaciti proizvodnja nova dva modela čime će se sačuvati 3500 radnih mjesta.

Ford | Author: Reuters foto: Reuters

Tvornica vrijedna 1.6 milijardi dolara trebala se graditi u San Luis Potosiju u Meksiku, ali u Fordu sada kažu da će dio tog novca uložiti u Flat Rock gdje će se otvoriti 700 radnih mjesta u sektoru električnih automobila. Meksički ministar gospodarstva rekao je da žali zbog te odluke, dodajući da mu je Ford zajamčio da će platiti sve troškove u slučaju otkazivanja gradnje tvornice. Ranije u utorak Trump je na Twitteru kritizirao General Motors zbog proizvodnje automobila u Meksiku što mu omogućuje neplaćanje carine u SAD-u.

"General Motors bez plaćanja carine šalje modele Chevy Cruz iz Meksika u SAD. Radite ih u SAD-u ili platite carinu!", rekao je Trump. Automobili porizvedeni u Meksiku mogu se bescarinski uvoziti u SAD zahvaljujući Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), jednom od ugovora koje je Trump napadao u predsjedničkoj kampanji jer dovodi do gubitka radnih mjesta u SAD-u.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.