Početna Off 301 pregleda

Robotaksiji su i dalje "glupi": Sada ih iznova moraju učiti što je to rasvjetni stup

FOTO: YouTube

I dalje ih muče mnogi nedostaci, a najnoviji je nevjerojatan: automobili jednostavno ne prepoznaju rasvjetne i slične stupove te ih ne znaju izbjeći

Nakon što je GM-ov Cruise prošle godine, nakon niza nesreća i drugih incidenata, povukao sve svoje robotaksije iz SAD-a i krenuo ispočetka, njihov najveći konkurent Googleov Waymo je u sličnim problemima. I dalje ih muče mnogi nedostaci, a najnoviji je nevjerojatan: automobili jednostavno ne prepoznaju rasvjetne i slične stupove te ih ne znaju izbjeći. Zbog toga je Waymo morao opozvati svoja 672 autonomna automobila. 

Problem je otkriven 21. svibnja kada je Waymo robotski taksi u Phoenixu udario u drveni rasvjetni stup u jednoj uličici. Jaguar I-Pace u tom trenutku nije prevozio putnike, ali je vozilo znatno oštećeno. 

Nesreća je natjerala Waymo-ov Odbor za sigurnost da istraži stvar i na kraju je utvrđeno da bi se njihova autonomna vozila mogla sudariti sa stupom ili objektom sličnim stupu u četiri različita scenarija: ako je objekt unutar granica ceste i karta ne uključuje rubnik ceste između objekta i površine kojom se može voziti, ako sustav percepcije autonomne vožnje dodijeli objektu nisku "ocjenu oštećenja" (mali rizik za oštećenje), ako se objekt nalazi unutar planirane putanje autonomnog sustava (npr. prilikom zaustavljanja na rubu ceste u blizini objekta i ako u blizini stupa nije bilo drugih objekata na koje bi sustav reagirao i izbjegavao ih. 

Author: YouTube foto: YouTube

Sve ovo zvuči prilično komplicirano, no prevedeno, Waymo neće prepoznati prepreku poput stupa koja se "iz nekog razloga" nalazi unutar voznog traka. Ovo je samo još jedna potvrda da su autonomna vozila daleko od mogućnosti potpuno samostalne vožnje i da nemaju sposobnosti logičnog reagiranja na predviđene situacije. Kako ih je lako zbuniti nedavno je otkrio jedan "šaljivi " korisnik društvenih mreža koji je objavio video u kojem zaustavlja vozila Waymo s majicom sa znakom "stop". 

VIDEO Autonomni auti su još uvijek 'glupi': Pogledajte kako ih je lako prevariti

Kako bi riješio probleme sa stupovima, Waymo je razvio novo ažuriranje softvera za poboljšanje reakcije autonomnog sustava na fiksne objekte poput stupa i ažurirao te poboljšao svoje karte koje sada bolje definiraju kolnik po kojem se zaista može voziti. 

Ažuriranja su već primijenjena na vozila, tako da se sada ne bi trebala zabijati u stupove, no bez obzira na to ovo je još jedan dokaz da smo daleko od tehnologije potpuno samostalne vožnje. Već čekamo iduće probleme koji će zasigurno doći i nadamo se da Waymo vozila, za razliku od Cruisea, neće izazvati i neke nesreće kojima će nastradati nedužni ljudi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.