Početna Auto 1515 pregleda

Indija je imala najjeftiniji automobil još i prije Tate Nano

FOTO: india times

Razvoj prvog narodnog automobila u Indiji je počeo 1945. godine, a prvi prototip bio je spreman četiri godine posliije i imao je dva sjedala

 

U travnju 2007. godine indijski proizvođač Tata predstavio je jedan od najjeftinijih automobila u povijesti. Nano je koštao oko 1700 eura, što je bila druga najniža cijena u povijesti automobila. Samo Briggs & Stratton Flyer, s početka prošlog stoljeća, bio je jeftiniji. Iako Nano nije dugoročno uspio, ipak je svojevrsno inženjersko čudo, jer je pokazao kako je moguće masovno proizvoditi tako pristupačno vozilo. Zanimljivo je kako Nano nije bio prvi takav automobil koji je došao iz Indije.

Author: india times foto: india times

Prije njega postojao je automobil Meera, a zamišljen je kao vozilo koje bi si mogle priuštiti i najsiromašniji ljudi. Razvoj prvog narodnog automobila u Indiji počeo je 1945. godine, a prvi prototip bio je spreman četiri godine poslije i imao je dva sjedala. Verzija s trima sjedalima uslijedila je 1951. godine.

Author: india times foto: india times

Meera je bio vrlo lagan auto, imao je zrakom hlađen motor postavljen straga, a cijeli ovjes bio je proizveden od gume. Motor je razvijao 19 'konja', trošio 4.5 litara na 100 kilometara i razvijao maksimalnu brzinu 88 km/h. Poslije je motor preinačen i dobio je vodeno hlađenje, a snaga je smanjena na 14 'konja'. Preračunato u današnju vrijednost, koštao je oko 3100 eura, bio je jeftiniji nego Hindustan Ambassador, tada najpopularniji novi automobil u Indiji.

Author: india times foto: india times

Nakon službene prezentacije automobil se svidio i vladajućim političarima te je čak određeno i zemljište na kojem će se izgraditi tvornica, no do toga nikad nije došlo. Razlozi su nepoznati, vjeruje se kako su političke prirode, a pretpostavlja se da je odluka Suzukija da dođe na Indijsko tržište (1975. godine) imala ključnu ulogu u tome.

Author: india times foto: india times

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.