Početna Auto 214 pregleda

Nije samo šminka: Mercedes predstavio terensku E-klasu

FOTO: Mercedes-Benz

Što se pogona tiče u prodaji će biti dizel, benzinac i plug in hibrid

Kao i u prethodnoj generaciji E-klasa je dobila svoju terensku crossover verziju. Zasnovana je na karavanu i zove se Mercedes E-klasa All-Terrain. Mercedesov povišeni karavan pojavio se 2017. kao odgovor na A6 Allroad. Očito je prodaja bila dobra, pa je dobio i nasljednika. 

Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Izvana je All-Terrain lako prepoznati po drugačijoj maski hladnjaka, posebnim odbojnicima, bočnim pragovima zaštitnom plastikom na lukovima blatobrana i drugim terenskim ukrasima. Što se dimenzija tiče, jedina razlika između All-Terraina i obične E-klase karavana  je visina (150 cm, 3 cm više). U odnosu na prethodnika automobil je 3 cm širi i ima 2 cm duži međuosovinski razmak. To znači i više mjesta u unutrašnjosti, kako u dužinu, tako i u širinu. Zapremina prtljažnika iznosi 615 do 1830 litara, odnosno od 460 do 1675 litara za plug-in hibride.

Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Što se pogona tiče u prodaji će biti dizel, benzinac i plug in hibrid. Dizelska verzija E 220 d je ujedno i najskromniji model. Ima dvolitreni motor s četiri cilindra i razvija 197 KS uz dodatnih 23 KS od blagog hibridnog sustava. Dovoljno za 220 km/h i ubrzanje do 100 km/h za 8,1 sekundu. Benzinac je najmoćniji model u ponudi. E 450 ima trolitreni benzinski motor i 381 KS uz dodatnih 23 KS blagog hibridnog sustava. Ovaj model do 100 km/h ubrza za 4,7 sekundi i razvija ograničenih 250 km/h. Između ova dva pogona se smjestio plug-in hibrid baziran na dizelskom motoru s četiri cilindra. E 300 de razvija 313 KS, a do 100 km/h ubrzava za 6,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 213 km/h. Električni doseg mu je 85 do 102 km po WLTP-u. 

Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Svi  All-Terrain modeli serijski imaju pogon na sve kotače i posebni zračni ovjes s prilagodljivim amortizerima, kontrolom razine i do 46 mm većim razmakom od tla za efikasniju terensku vožnju. U načinu vožnje "Comfort" automobil se automatski spušta za 15 mm pri brzinama iznad 120 km/h za štedljiviju vožnju autocestom. 

Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Unutrašnjost je identična onima u drugim izvedbama nove E-klase. MBUX Superscreen infotainment je isti kao na limuzini i karavanu i nudi zaslon ispred suvozača. Jedina velika razlika u odnosu na druge E-klase je ta da ako se automobil vozi u off-road programu, vozačev i središnji zaslon prikazuju off-road prikaz s kompasom, geografskom lokacijom, nagibom auta i tlakom u gumama. Tu je i sustav prikaza takozvane "prozirne haube" koji u kombinaciji s kamerom od 360 stupnjeva pomaže da vozač ima bolji pregled pri terenskoj vožnji virtualnim pogledom ispod vozila s prednje strane. 

Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Najnovija treća izvedba E-klase kompletirala ej obitelj E-klase, jer u ovoj generaciji neće biti coupea i kabrioleta. Automobil na tržište stiže u prvom kvartalu 2024. godine, a  Mercedes još nije objavio cijene.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.