Početna Insider 1119 pregleda

Je li moguće, dizel nikada više neće biti jeftiniji od benzina?

Ušteda goriva
FOTO: 24sata

Dizel je jako poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizirale i preorijentirale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju stvoriti višak vrijednosti, navodi Davor Štern

 

Dizel je na hrvatskim benzinskim pumpama u posljednjih nekoliko tjedana, nakon deset godina i drugi put u povijesti, skuplji od benzina. No čini se da bi dizel mogao i ostati skuplji, jer se globalno naftno tržište dramatično mijenja. 

Rafinerije se, naime, okreću preradi lakših goriva, najveći potrošači poput brodara okreću se dizelu, a jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, Iran, nalazi se pod sankcijama.

Provjerite ih: Stižu promjene na svim benzinskim postajama | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

Ipak, dizelaši još uvijek troše manje goriva

 - Dizel je jako poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizirale i preorijentirale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju stvoriti višak vrijednosti. To znači da je na tržištu više benzina i manje dizela, a manje dizela uz isti broj potrošača mora značiti njegovo poskupljenje - rekao je za Tportal Davor Štern, dugogodišnji direktor u Ini te naftni konzultant.

Ipak, napominje da ova razlika u cijeni ipak neće smanjiti ekonomičnost dizelaša, jer oni u pravilu troše manje goriva od benzinaca.

Zašto je gorivo skupo i kad cijena nafte na tržištu pada? ISTRAŽIVANJE Različite cijene goriva: Ušteda na spremniku je i do 22 kune

Na pitanje hoće li benzin ostati jeftiniji od dizela i u budućnosti i što će to značiti za gospodarstvo, Štern navodi da je udar na cijene moguć, i to u cijelom svijetu.

- Proces poskupljenja će diktirati pomorski promet. Zašto? Zato što velike brodarske kompanije, koje sada koriste teško gorivo s puno sumpora, prelaze na lakše vrste goriva poput dizela. Kada brodari masovno krenu koristiti dizel, mogu se očekivati nova poskupljenja - kaže Štern za tportal. 

Može se očekivati novo poskupljenje svih vrsta goriva

Dodaje i kako se efekti prelijevanja cijena još uvijek ne osjećaju zato što je zasad tržište dobro opskrbljeno gorivom, zalihe su globalno gledano dobro popunjene, ali neće vječno ostati tako.

POTROŠNJA Trikovi zlata vrijedni: Kako vrlo lako uštedjeti i do 20 posto goriva

- Osjetit ćemo efekte američkih sankcija na Iran i na osam zemalja koje za sada privremeno uvoze iz Irana. Ta zemlja snabdijeva velik dio cijelog globalnog tržišta naftom, pa ako se sankcije nastave, može se očekivati novo poskupljenje svih vrsta goriva - navodi Štern. 

Cijene goriva mogle bi uskoro doseći i 15 kuna po litri! | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.