Početna Insider 1562 pregleda

Različite cijene goriva: Ušteda na spremniku je i do 22 kune

Zašto je gorivo skupo i kad cijena nafte na tržištu pada?
FOTO: Arhiva

U Zagrebu litra eurosupera 95 na crpki tvrtke Crodiesel u Ježdovcu stoji 10,01 kunu, a na Croduxovoj na početku autoceste prema jugu eurosuper 95 BS je 49 lipa skuplji

- Kod mene je gorivo već dvije godine najjeftinije. Umjesto da ja zaradim, skinuo sam maržu kako bi drugima bilo bolje - kaže Nikola Biškić, vlasnik tvrtke Cro Diesel, na čijoj crpki u Ježdovcu kraj Zagreba litra eurosupera stoji 10,01 kunu.

- Autoplin je jeftiniji 60 lipa nego drugdje, a moja je zarada oko 60 lipa. Na dizelu zaradim od 45 do 48 lipa, a na benzinu oko 40 lipa. Ja sam prodavač, direktor i prijevoznik. Gorivo sam vozim iz EU-a - objasnio je Biškić zašto kod njega litra eurosupera može stajati 10,01 kunu.

Različite cijene goriva: Ušteda na spremniku je i do 22 kune | Author: 24sata foto: 24sata

To je 49 lipa jeftinije nego na dva do tri kilometra udaljenoj Croduxovoj crpki Stupnik na početku autoceste prema moru. Na spremniku goriva od 45 litara razlika u cijeni je čak 22,05 kuna. Za taj novac može se na akcijama u trgovačkim centrima kupiti cijelo pile, ponekad čak i pečeno, što je paru umirovljenika dovoljno za dva ručka.

Provjerite ih: Stižu promjene na svim benzinskim postajama ŠOK Nakon punih 10 godina: Litra dizela skuplja od litre benzina!

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u analizi tržišta naftnih derivata izradila je strukturu maloprodajne cijene eurosupera 95, objavio je proljetos Večernji list. Prema toj strukturi, nabavna cijena goriva je između 30 i 35 posto iznosa koji plaćamo na benzinskoj postaji. Trošarine su između 35 i 40 posto, PDV 20 posto, a trgovačka marža je između pet i 10 posto maloprodajne cijene.

Različite cijene goriva: Ušteda na spremniku je i do 22 kune | Author: 24sata foto: 24sata

Država uzima 60 posto od svake litre goriva, što je u prosjeku 6,05 kuna. Dobar dio trošarina ide Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama, a kupnjom goriva financiramo i Hrvatske željeznice, koja često putnike prevozi autobusima. Trgovcima od litre benzina ostaje između pola kune i kunu.

Točenje goriva ISTRAŽIVANJE Zašto je gorivo skupo i kad cijena nafte na tržištu pada?

Oni određuju cijene i gorivo može stajati različito na benzinskim postajama iste tvrtke. U Zagrebu je najveća razlika između najviše i najniže cijene litre eurosupera 95. Kod eurodizela razlika je 47 lipa. Najjeftiniji je ponovno Cro Diesel (9,98 kn), a najskuplji Lukoil na čijoj crpki u Remetincu litra stoji 10,45 kuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.