Početna Insider 1489 pregleda

Kraj jedne ere: Sve je više tvrtki koje odustaju od dizelaša...

Nova era dizela

Suzuki i Mitsubishi nove su dvije marke koje odustaju od dizelskih motora u Europi. Od Japanaca će ostati samo Mazda

Porsche dizel | Author:

Globalna antidizelska kampanja uzima sve više maha. Nakon što su proizvođači gotovo potpuno odustali od prodaje dizelskih automobila u SAD-u, val se širi i na Europu.

Suzuki i Mitsubishi posljednja su dva proizvođača koji su odlučili potpuno odustati na europskome tržištu od osobnih automobila s dizelskim motorom. Prije su to već učinili Nissan i Toyota, tako da, izuzev malenog Subarua, Mazda ostaje jedini veliki japanski proizvođač koji će u ponudi imati dizelske motore.

Author: Arhiva foto: Arhiva

Od europskih proizvođača na isti se korak prije nekoliko mjeseci odlučio Porsche, koji je dizelske modele zamijenio hibridnima. I Volvo je u novome modelu S60 ukinuo dizelske motore i najavio da nijedan budući model ove marke neće imati dizelske verzije. I dok neke marke nakon VW-ove afere 'Dieselgate' i svega što je uslijedilo nakon nje potpuno odustaju od dizela kao pogonskoga goriva, druge ne smatraju kako se bliži kraj jednoj eri. U BMW-au su tako nedavno izjavili da ne razmišljaju o ukidanju dizelskih motora u skoroj budućnosti. 

Što sa dizelašima? EU ne želi da ih Nijemci izvoze na istok | Author: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL

Cijela kampanja koja se posljednjih godina vodi protiv dizelskih motora osjetno je utjecala i na prodaju. Prošle je godine, primjerice, u Njemačkoj pala 31 posto, u Velikoj Britaniji 30 posto, a i u Hrvatskoj je udio prodanih novih automobila s dizelskim motorom ove godine dramatično smanjen. Velik pad prodaje automobila s dizelskim motorima kao posljedicu ima i rast cijena dizelskoga goriva.

U njegov razvoj su proizvođači derivata mnogo uložili posljednjih godina, pa sada traže brži povrat investicija.

 

Porsche
Ove godine ukinuo je sve dizelske verzije. Fokusira se na hibride.

Mitsubishi
Dizelski modeli uskoro ostaju u ponudi samo kod pick-up modela L200-

Suzuki
Ukinuo je dizelske modele u Europi jer su se ionako slabo prodavali.

Volvo
Nijedan budući model neće imati dizelske verzije nego samo benzinske i hibridne.

Toyota
Toyoti su hibridi najvažniji pa je logično da su odustali od dizelskih auta

Nissan
Ove godine Nissan je najavio da će postupno ukinuti sve dizelaše.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.