Početna Magazin 214 pregleda

Elektroauti Kinu osvajaju zapravo radi smanjenja uvoza skupe nafte!

1
Vidi galeriju 1/5
Elektroauti Kinu osvajaju zapravo radi smanjenja uvoza skupe nafte! Elektroauti Kinu osvajaju zapravo radi smanjenja uvoza skupe nafte! Elektroauti Kinu osvajaju zapravo radi smanjenja uvoza skupe nafte! Elektroauti Kinu osvajaju zapravo radi smanjenja uvoza skupe nafte! Elektroauti Kinu osvajaju zapravo radi smanjenja uvoza skupe nafte!

Kina je svjetska predvodnica u prodaji električnih automobila i grabi naprijed "koracima od sedam milja". Lani ih je prvi put registrirano 777.000. Slijedi ju SAD s četiri puta manje takvih auta – u 2017. prodano ih je 194.000...

1 | Author: Financial Tribune foto: Financial Tribune

Kina je svjetska predvodnica u prodaji električnih automobila i grabi naprijed "koracima od sedam milja". Lani ih je prvi put registrirano 777.000. Slijedi ju SAD s četiri puta manje takvih auta – u 2017. prodano ih je 194.000. Zapravo, Kina je lani čak 53 posto nadmašila prodaju elektroauta i hibrida u 2016., a kani ih u ovoj godini, navodi se u podacima instituta Center of Automotive Management (Cam), prodati više od milijun.

1 | Author: Financial Tribune foto: Financial Tribune

No, ništa manje nije važan i zanimljiv podatak kako se to u Kini ne događa radi zaštite okoliša, unatoč zastrašujućim podacima o njegovu stanju, nego – smanjenja uvoza skupe nafte i naftnih derivata!

1 | Author: Energy Fuse foto: Energy Fuse

Udjel elektroauta u prodaji u Kini se 2017. povećao s 1,8 na 2,7 posto, osobito je veliko povećanje broja "čistih" električnih automobila, prodano ih je 652.000. U europskim državama povećala se prodaja elektroauta u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a u Nizozemskoj se po isteku odobrenih državnih subvencija smanjila 60 posto.

1 | Author: Financial Tribune foto: Financial Tribune

Posebna je uloga Norveške, u kojoj se udjel električnih vozila među prvi put registriranima povećao s 29,1 na 39,3 posto. Lani su ondje prvi put registrirane 62.000 električnih auta što je 39-postotno povećanje spram godine prije. Država kupovinu podupire poreznim olakšicama.

1 | Author: Financial Tribune foto: Financial Tribune

Prema procjeni spomenutog instituta, udjel električnih automobila značajno će se povećavati. Navodno će ih do 2020. biti između 2,5 i 6 posto, godine 2025. od 12 do 25, a 2030. od 25 do 40 posto.
Ti brojevi, odnosno procjene, govore kako će motori s unutarnjim izgaranjem još dugo dominirati na svim prometnicama u svijetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.