Početna Magazin 388 pregleda

Izumiru li ljubitelji auta? Mlade uopće ne zanima vožnja

FOTO: Canva

Istraživanje otkriva da broj mladih vozača značajno pada. Koji su razlozi za to?

Polaganje vozačke dozvole je do još nedavno bio svojevrsni inicijacijski obred u svijet odraslih. Većina je jedva čekala da postanu punoljetni i dobiju vozačku, no kod aktualne generacije Z se sve promijenilo. Njima vožnja i auti uglavnom nisu previše bitni.

To potvrđuje novo istraživanje provedeno u SAD-u u kojem je utvrđeno da samo 3,6 posto vozača u Sjedinjenim Državama ima 19 godina ili manje ( u SAD-u se smije voziti već sa 16 godina). To ih čini najmanjom starosnom skupinom uz bok onih koji imaju više od 80 godina. 

EU DIREKTIVA Velike promjene vezane uz vozačke: Mladi neće smjeti voziti noću?

Studija koju je proveo MarketWatch Guides također je otkrila da je postotak vozača koji imaju 19 godina i manje drastično pao u više od 40 američkih saveznih država između 2012. i 2022. New York je zabilježio najveći pad jer je udio svih vozača u dobi od 19 godina pao za čak 49 posto. Također, broj 16-godišnjaka s vozačkom dozvolom pao je za 8,7 posto između 2012. i 2022. 

Podaci američke Federalne uprave za autoceste ranije su pokazali značajan pad u broju mladih vozača. Godine 1983. 80 posto 18-godišnjaka imalo je vozačku dozvolu, no taj je broj pao na 60 posto 2021. godine. Vladini podaci također pokazuju da je broj 16-godišnjaka s dozvolama pao s 46 posto na 25 posto u istom razdoblju.

Author: Canva foto: Canva

Mnogo je rasprava o tome što uzrokuje ove promjene. Tehnologija se značajno promijenila u posljednjih nekoliko desetljeća jer sada živimo u povezanom društvu kojim vladaju pametni telefoni. Usluge poput Ubera otvorile su nova vrata, mnogo je drugih rješenja za mobilnost poput električnih romobila i bicikala, a i sami automobili su znatno poskupjeli, te vjerojatno i to igra ulogu. Osim toga tu je opća nezainteresiranost generacije Z za automobile. Nekad su automobili bili jedan od predmeta obožavanja mnoge djece i mladih, no aktualnu generaciju mnogo više zanimaju druge stvari. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.