Početna Magazin 1872 pregleda

Struja VS oktani: Tko će na kraju pobijediti?

1
FOTO: Rimac Automobili

Godine su pokazale kako se autoindustrija okreće štedljivijim i obnovljivim izvorima energije za pokretanje automobila, sve je izvjesnije kako su električna vozila prijetnja konvencionalnim, a tko će na kraju pobijediti vrijeme će pokazati...

Konstrukcija prvoga pravog električnog automobila može se pripisati Robertu Andersonu, u razdoblje između 1832. i 1839. godine, dva desetljeća prije konstrukcije prvoga motora s unutarnjim izgaranjem. Također, malo je poznato i to kako je prvi automobil koji je konstruirao Ferdinand Porsche bio pokretan elektromotorom.

1 | Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

Električna vozila mnogo su pouzdanija od onih s unutarnjim izgaranjem, potvrđuje to rezultati ankete provedene među vlasnicima obiju vrsta vozila, što ih je objavio Consumer Reports. Električna vozila su po koncepciji manje komplicirana od hibridnih ili motora s unutarnjim izgaranjem, a razlog tomu je to što nema sustava opskrbe gorivom, sustava hlađenja i dijelova poput svjećica i filtara. 

1 | Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

Od prije nekoliko godina proizvodi se puno električnih vozila zbog njihova doprinosa borbi protiv zagađenja i globalnoga zagrijavanja. Najveća prepreka većoj prodaji električnih automobila je nedostatak odgovarajuće infrastrukture za punjenje te strah da baterija neće izdržati duljinu putovanja. Električni automobili znatno su skuplji od konvencionalnih vozila s unutarnjim izgaranjem. No cijena baterija iz masovne proizvodnje trebala bi s vremenom postajati sve pristupačnija. U sve aktualnijim raspravama o očuvanju okoliša i rješavanju energetske krize posebna pozornost usmjerena je prema električnim automobilima. 

1 | Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

U usporedbi s automobilima pogonjenih motorom s unutarnjim izgaranjem, električni automobili nude veću energetsku iskoristivost, manje buke, nema neposredne emisije stakleničkih plinova te postoji mogućnost napajanja iz postojeće infrastrukture električnom energijom. Također, dokazali su i da imaju bolje performanse. Rimčev Concept_One "uništio" je sve konkurente u utrci na 400 metara, a isto je učinila i Tesla P100D. Uza sve veće korištenje alternativnih izvora električne energije, električni automobili su korak naprijed u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima. Prepreke globalnoj prihvaćenosti električnih automobila su još uvijek poprilično velike, a osim kapaciteta baterija i cijene, socijalno-kulturna konzervativnost je također jedna od znatnih prepreka. 

1 | Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

Ekonomska potpora vozila na električni pogon mnogih europskih zemalja pa tako i Hrvatske jasno pokazuje kako razvoj električnih automobila nije samo aktualan trend već i potencijalno rješenje za ekološke i energetske izazove čovječanstva, koje je na samome pragu ekonomske isplativosti. Uzevši u obzir sve parametre iz našega kratkog istraživanja možemo zaključiti kako automobili pogonjeni električnim motorom polako, ali sigurno nalaze svoje mjesto u automobilskoj industriji te iako još nisu sasvim konkurentni, u skorijoj budućnosti očekujemo ravnopravnu borbu s oktanskim zvijerima. 

1 | Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makka

    Drug autor,koja je svrha ovog clanka?! Ovo je toliko stara prozvakana isprostituirana tema da bi bilo dobro da je sami gospon procitate i nas kaj citamo razno razne clanke na ovome portalu "malo" prosvijetlite

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.