Početna Magazin 240 pregleda

Svaki deseti rabljeni u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu

Skidanje kilometara
FOTO: Enigma tool

U Hrvatskoj, 10,4 posto svih rabljenih vozila ima vraćenu kilometražu, a čak 55,7 posto je bilo oštećeno

Kilometraža automobila vjerojatno je prva stvar koju kupci primijete prilikom traženja rabljenog vozila. No uvijek uz to ide i sumnja koliko ej ta kilometraža realna i je li možda manipulirana. Druga najveća sumnja kupaca rabljenog automobila odnosi se na pitanje je li auto bio u ozbiljnijem sudaru. Budući da stariji automobili imaju veću kilometražu, na njima se relativno često manipulira brojčanik kilometara te se skrivaju oštećenja. Tako nešto je uobičajena praksa među prevarantima koji žele prodati istrošene automobile za veću cijenu.

Author: Igor Šoban/PIXSELL foto: Igor Šoban/PIXSELL

Istraživanje koje je provela tvrtka za obradu podataka o automobilima carVertical u 14 europskih zemalja otkrilo je da, što je automobil stariji, to su veće šanse da ima vraćenu kilometražu. U Hrvatskoj, 10,4 posto svih vozila ima vraćenu kilometražu, a čak 55,7 posto je bilo oštećeno. Postoji značajna veza između starosti automobila i prevara, što vrijedi uzeti u obzir prilikom traženja vozila.

Vraćena kilometraža češća je kod starijih automobila

Vjerojatnost vraćene kilometraže u Hrvatskoj najveća je kod automobila starih između 10 i 20 godina: 21 % svih vozila proizvedenih 2002. ima vraćenu kilometražu, a slijedi ih 18,6 % vozila iz 2003. i 16,1 % iz 2005. Iako je udio ovih starih automobila na tržištu relativno malen, treba biti vrlo oprezan pri kupnji starijeg vozila. Automobilima proizvedenim 2002. u prosjeku se „skine” čak 121.895 km, a što su oni novi prosjek pada tako da je općenito manja vjerojatnost da će kupci novijih automobila postati žrtvama prevare s kilometražom.

Skidanje kilometara SAVJETUJEMO Kupujte 'domaće': Rabljeni iz uvoza češće imaju vraćenu kilometražu

„Godina 2016. bila je prekretnica u Hrvatskoj, kada je udio automobila s vraćenom kilometražom pao s 10,5 % na 7,4 % u 2017. godini. Ako je automobil proizveden poslije 2017., rizik od dobivanja vozila s izmijenjenim brojačem kilometara značajno je manji. Međutim, kako ti automobili stare, vjerojatno će im izmijeniti kilometražu kako bi zadržali njihovu vrijednost”, pojašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVerticalu.

Svaki drugi automobil star između pet i 15 godina sudjelovao je u nesreći

Kada je riječ o oštećenjima, starija vozila obično imaju manje zabilježenih nesreća. Međutim, to nije zbog toga što su vozači u prošlosti bili oprezniji, već zato što su se podatci o nesrećama bilježili u fizičkim dokumentima, a ne u digitalnim arhivama. Automobili proizvedeni između 2007. i 2017. imaju najviše oštećenja u Hrvatskoj. Iako se manje ogrebotine također smatraju oštećenjima, mnoga su vozila također sudjelovala u ozbiljnim nesrećama koje mogu ugroziti njihovu sigurnost i kvalitetu vožnje.

Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Najgora je situacija s automobilima proizvedenim 2011. godine, gdje je 64,5 posto svih vozila provjerenih na carVerticalu imalo zapise o oštećenjima. Blizu su i vozila proizvedena 2012. godine (63,9 %) i 2013. godine (61,6 %).

Opća statistika otkriva da je više od polovice svih automobila u Hrvatskoj u nekom trenutku oštećeno, što sugerira da svako drugo vozilo u državi može imati skrivene probleme. Prema Matasu Buzelisu iz carVerticala, sasvim je normalno da se vozila oštete barem jednom svakih pet godina, posebno ako se ti automobili koriste u urbanim sredinama.

Kupce više zanimaju noviji automobili

Automobili stari između pet i deset godina čine 62,8 % svih provjera povijesti provedenih na carVerticalu u Hrvatskoj, što znači da vozači traže nešto novija vozila. Prema istraživanju, najpoželjniji su automobili proizvedeni 2016. godine, s udjelom od 12,4 posto, a slijedi ih automobili proizvedeni 2017. godine – 11,7 posto i 2018. godine – 10,8 posto. Automobili proizvedeni između 2001. i 2010. godine čine samo 15,2 % svih provjerenih vozila. Iako mnogi kupci nisu toliko zainteresirani za starije automobile, u ovoj je dobnoj kategoriji i osjetno manji izbor.

SAVJETI Kako ispregovarati 20 posto manju cijenu za rabljeni auto?

Prosječna starost automobila provjerenih u Hrvatskoj blago je porasla u posljednjih nekoliko godina: s 8,6 godina u 2021. na trenutnih 9 godina. Slični su rezultati i u drugim ispitanim državama, gdje se prosječna starost provjerenih vozila kreće između devet i 11 godina

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.