Početna Magazin 515 pregleda

Kupujte 'domaće': Rabljeni iz uvoza češće imaju vraćenu kilometražu

Skidanje kilometara
FOTO: Enigma tool

Od svih automobila uvezenih u Hrvatsku, njih 9,1 posto ima vraćenu kilometražu

Svaki dvanaesti rabljeni automobil u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, što znači da vrijedi manje od svoje tražene cijene, pokazalo je istraživanje tvrtke za obradu automobilskih podataka carVertical. Međutim, šanse za dobivanje vozila s manipuliranim brojačem kilometara veće su ako je automobil uvezen (unesen) iz inozemstva. Prekogranične transakcije teško je pratiti pa prevaranti iskorištavaju ovu situaciju i izbjegavaju eventualne kazne koje zakonodavstva raznih država propisuju za ovakve prevare. 

SAVJETI Kako ispregovarati 20 posto manju cijenu za rabljeni auto?

Istraživanje carVerticala, koje je provedeno u 14 europskih zemalja, otkrilo je da je vjerojatnost za vraćenu kilometražu veća kod automobila koji su uvezeni u Hrvatsku, u usporedbi s rabljenim vozilima kupljenima lokalno.

Previše povjerenja može dovesti do prevara s kilometražom

Čak 8,7 posto svih automobila na hrvatskim cestama koji su provjereni na carVerticalu ima vraćenu kilometražu. Iako situacija u državi nije tako loša kao u nekim istočnoeuropskim zemljama kao što je Latvija, gdje udio vozila s vraćenom kilometražom prelazi 20 posto, rizik od prevare i dalje je visok.

OPREZ Mnogi rabljeni auti 'iz Njemačke' zapravo dolaze iz drugih država

Od svih automobila uvezenih u Hrvatsku, njih 9,1 posto ima vraćenu kilometražu, što je više od postotka automobila s vraćenom kilometražom koji se prodaju lokalno (6,8 posto). Uvezeni automobili, posebno iz zemalja poput Njemačke, generalno se smatraju pouzdanijima, pa kupci mogu previše vjerovati prodavačima rabljenih vozila.

Author: carVertical foto: carVertical

„Vrlo je teško kontrolirati kvalitetu rabljenih automobila na međunarodnoj razini jer svaka država ima svoje zakonodavstvo u vezi prevara s brojačem kilometara. Budući da države ne razmjenjuju informacije o automobilima, jednom kada se vozilo izveze, njegova povijest kao da se briše i počinje ispočetka - tada se mijenja kilometraža, što povećava rizik od dobivanja automobila s vraćenom kilometražom, u usporedbi s automobilom kupljenim lokalno”, objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVerticalu.

Hrvati preferiraju rabljene automobile iz inozemstva

Prema istraživanju, udio automobila kupljenih lokalno i automobila uvezenih iz inozemstva značajno se razlikuju. Samo 20,2% svih vozila u Hrvatskoj koja su provjerena na carVerticalu provelo je cijelo vrijeme u zemlji, dok je 79,8 % uvezeno iz inozemstva. U većini zemalja u kojima je provedena anketa, kao što su Litva, Poljska, Rumunjska ili Srbija, udio uvezenih automobila je između 70 i 90%, što je slično situaciji na hrvatskom tržištu.

NAŠ VOZNI PARK Rabljeni hatchback auti su najpopularniji u Hrvatskoj

Vozilo s izmijenjenim brojačem kilometara može dovesti do financijske katastrofe 

Kupnja automobila s lažnom kilometražom može prouzrokovati mnogo problema novom vlasniku jer može biti teško planirati njegovo održavanje. Na primjer, zupčasti remen treba mijenjati svakih 100 000 do 150 000 kilometara. Međutim, kada je kilometraža vozila promijenjena, ovaj zadatak vjerojatno neće biti napravljen na vrijeme i remen će možda puknuti, što će dovesti do oštećenja klipova zbog kontakta s ventilima. Automobili s velikom kilometražom mogu biti istrošeni, što dovodi do neočekivanih kvarova nasred ceste. A da ne govorimo o rizicima za sigurnost vozača.

Skidanje kilometara ISTRAŽIVANJE Najviše se vara na jeftinijim rabljenim autima

Prema Buzelisu, vozila s izmijenjenom kilometražom značajno su skuplja od automobila s originalnom kilometražom, što znači da kupci previše plaćaju automobil. Stručnjak za automobile ističe da je carVertical proveo istraživanje u kojem su otkrili da vozila s krivotvorenim brojačem kilometara mogu biti do 25 % skuplja od automobila s originalnom kilometražom. Vozilo s velikom kilometražom također će puno brže izgubiti svoju vrijednost, a pronalazak novog kupca može biti izazov.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.