Početna Novosti 394 pregleda

Ako vam uzmu vozačku u inozemstvu nećete smjeti voziti ni u Hrvatskoj?

POLICIJA NA CESTI
FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Dosadašnja praksa da "oduzimanje vozačke", odnosno zabrana vožnje zbog određenog prekršaja vrijedi samo za državu Europske unije u kojoj je ta zabrana izrečena će po svemu sudeći biti ukinuta. Ubuduće će se oduzimanje vozačke dozvole primjenjivati ​​na cijelom teritoriju EU, izglasali su zastupnici ovog tjedna u Europskom parlamentu.

VAŽNA NOVOST Od ovog tjedna nova vozačka dozvola u Hrvatskoj: Evo što se mijenja

Do sada su na primjer, hrvatski vozači kojima je zbog nekog prekršaja zabranjena vožnja u Austriji, mogli slobodno voziti u Hrvatskoj i  ostalim EU državama bez obzira na tu zabranu. Ubuduće će "oduzimanje vozačke" u jednoj državi članici EU značiti da prekršitelj neće smjeti voziti ni u jednoj EU državi sve dok ta zabrana ne istekne. U EU parlamentu smatraju da bi takva jedinstvena regulativa doprinijela sigurnosti na cestama.

Author: AKD foto: AKD

Ipak, postojat će iznimke zbog toga što se zakonodavstva raznih država u EU razlikuju. Stoga će se ovakva zabrana primjenjivati samo na najteže prekršaje. Na primjer prekoračenje brzine od 50 km/h moglo bi dovesti do zabrane vožnje u svim EU državama, dok bi se za prekoračenje od 30 km/h određivala zabrana samo u državi koja ima tako strog propis da 30 km/h iznad dozvoljenog znači i oduzimanje vozačke dozvole. Isto bi primjerice vrijedilo i za alkohol u krvi gdje bi 0,4 promila značilo zabranu samo u državi koja ima nižu granicu dozvoljenog alkohola u krvi ili nultu toleranciju na alkohol, a sve iznad 0,5 zabranu u čitavoj EU. 

EU DIREKTIVA Velike promjene vezane uz vozačke: Mladi neće smjeti voziti noću?

Zastupnici u Europskom parlamentu također žele da se vožnja bez valjane dozvole uvrsti na popis najozbiljnijih prometnih prekršaja, poput vožnje pod utjecajem alkohola ili izazivanja nesreća sa smrtnom posljedicom. Informacija o oduzimanju vozačkih dozvola automatski bi se prenosila u državu EU-a koja je izdala dozvolu. U istoj odluci EU parlament smatra da "opasno parkiranje, opasno pretjecanje, pretjecanje preko pune crte i bježanje vozača policiji" također treba staviti na popis prekršaja zbog kojih će se oduzimati vozačka dozvola. 

Prije nego nova pravila stupe na snagu, mora se postići kompromis sa svim državama u EU. Međutim, države članice još nisu usuglasile stav o ovoj ideji. Pregovori će započeti tek nakon izbora novog parlamenta u ljeto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.