Početna Novosti 105 pregleda

Alfa je morala preimenovati Milano, sad se zove Junior

FOTO: Alfa Romeo

Do iznenađujuće odluke došlo je nekoliko dana nakon što je Adolfo Urso, talijanski ministar poduzetništva i industrije, ustvrdio da proizvodnja novog Milana izvan Italije krši zakone jer se proizvodi u Poljskoj

Samo nekoliko dana od premijere, nova Alfa Romeo Milano naišla je na velike probleme i morala je biti napravljena velika promjena. Alfa je zbog sukoba s talijanskom Vladom odlučila da se novi mali SUV neće zvati Milano i preimenovala ga u Junior. Ovakav potpuno neočekivan potez je praktično bez presedana u povijesti auto industrije i teško se sjetiti nekog ovako značajnog modela koji ej odmah nakon premijere morao mijenjati ime. 

Do iznenađujuće odluke došlo je nekoliko dana nakon što je Adolfo Urso, talijanski ministar poduzetništva i industrije ustvrdio da proizvodnja novog Milana izvan Italije krši zakone koji štite talijanske proizvode od proizvoda čija imena "zvuče talijanski", ali zapravo nisu iz Italije.

Author: Alfa Romeo foto: Alfa Romeo

"Automobil koji se zove Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj. Ovaj zakon propisuje da se ne smiju davati oznake koje dovode potrošače u zabludu. Dakle, automobil koji se zove Milano mora biti proizveden u Italiji. U protivnom daje obmanjujuću indikaciju koja nije dopuštena prema talijanskom zakonu", rekao je Urso.

KONTROVERZNA ODLUKA Alfa Romeo će proizvoditi Milano u Poljskoj. Vlada: to je nezakonito!

Iako toj vijesti nije pridavan prevelik značaj jer se mislilo da će se Alfa nekako dogovoriti s talijanskim vlastima, čini se da Vlada nije namjeravala popustiti. Zbog toga je Alfa odlučila izbjeći potencijalne probleme i preimenovati Milano u Junior.

Ovaj potez je zapanjujuć, jer pretpostavljalo se da će sve, u najgorem slučaju, završiti na raznim komisijama i sudovima, no tvrtka je odlučila igrati na sigurno i promijenila je ime odmah. Iza Alfe su objasnili: "Unatoč našem uvjerenju da ime ispunjava sve zakonske uvjete i da postoje pitanja puno važnija od naziva novog automobila, Alfa Romeo je odlučio promijeniti ga iz 'Milano' u 'Alfa Romeo Junior' u duhu promicanja međusobnog razumijevanja". Alfa Romeo je u sarkastično zahvalio vladi na "besplatnom publicitetu koji je novoj Alfi donijela ova rasprava".

Author: Alfa Romeo foto: Alfa Romeo

"Odabir imena Alfa Romeo Junior potpuno je prirodan, budući da je snažno povezano s poviješću marke i među našim je omiljenima i među omiljenima javnosti od samog početka. Odlučili smo promijeniti ime, iako znamo da to nismo dužni učiniti, jer želimo sačuvati pozitivne emocije koje su naši proizvodi uvijek stvarali i izbjeći bilo kakvu vrstu kontroverzi", izjavio je nakon odluke Izvršni direktor Alfa Romea Jean-Philippe Imparato.

PREMIJERA Prva električna Alfa: Ovo je Alfa Romeo Milano

Izvršni direktor je dodao da je mali SUV već postigao ogroman uspjeh jer je pozornost koju su dobili "prilično uzbudljiva". Konkretno, Imparato je rekao da su imali "nezabilježen broj posjeta svojem konfiguratoru, zbog čega se web stranica srušila na nekoliko sati."

Author: Alfa Romeo foto: Alfa Romeo

Ima Junior ima povijesno značenje u Alfi. Tvrtka je 1966. godine predstavila GT 1300 Junior kao pristupačan model namijenjen mladim kupcima. Postigao je dobar uspjeh i poznao jedan od poznatijih modela Alfe u povijesti. Zakon zbog kojeg je Alfa odustala od imena Milano, obično se koristio za zaštitu prehrambenih proizvoda, poput sira "parmigiana" iz Italije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.