Početna Novosti 6365 pregleda

Dok se drugi muče, Dacia je osjetno povećala prodaju

FOTO: Dacia

Iznenađenje je da je Dacia u vremenu opće nestašice komponenti i poremećenih lanaca opskrbe uopće uspjela proizvesti toliko automobila

Većina svjetskih marki automobila je u 2022. zabilježila pad proizvodnje i prodaje zbog nestašice čipova i drugih komponenti za automobile. S druge strane Dacia je, suprotno svjetskim trendovima,  zabilježila osjetni rast proizvodnje i prodaje svojih automobila. Nimalo ne iznenađuje velik interes za Daciom, jer je na tržištu sve manje modela koje si prosječni čovjek realno može priuštiti, no iznenađenje je da je Dacia u vremenu opće nestašice komponenti i poremećenih lanaca opskrbe uopće uspjela proizvesti toliko automobila.

STATISTIKA I Renaultu pala prodaja, no ide im dobro s električnim autima

U 2022. Dacia je prodala impresivnih 573.800 automobila što je rast od 6,8 posto u odnosu na 2021. godinu. Ukupna prodaja Dacie se od 2004. tako popela na više od osam milijuna automobila. Najprodavanija Dacia je i dalje Sandero s 229.500 primjeraka. Dacijin gradski auto konstantno ej najprodavaniji model privatnim kupcima u Europi od 2017. godine. 

Author: Dacia foto: Dacia

Na drugom mjestu među modelima Dacie je SUV Duster s 197.100 prodanih primjeraka. Poput Sandera i on odlično kotira na europskom tržištu kada su u pitanju privatni kupci. Od 2018. godine drži drugo mjesto iza Sandera i prvo mjesto kada su u pitanju SUV-ovi. Njegov je uspjeh još značajniji uzmemo li u obzir da je aktualni Duster već pred krajem svoje karijere i da kroz otprilike godinu dana dobiva nasljednika.Vrlo dobro se prodaje i novi Jogger koji ej od uvođenja u ponudu ove godine prodan u 56.800 primjeraka. Električni Spring prodan je u 48.900  primjeraka što ga čini najprodavanijim električnim autom u Europi kada su u pitanju privatni kupci.

DACIA SPRING Najjeftiniji električni auto postaje mnogo snažniji

Najviše vozila Dacia je prodala u Francuskoj, a nakon toga slijedi Njemačka gdje je Dacia u 2022. zabilježila rast od čak 50 posto. Interes za Daciu bi ove godine trebali povećati i nove izvedbe koje dolaze na tržište. Dacia Jogger će dobiti hibridnu verziju s 140 KS i automatskim mjenjačem, a dolazi i električni Spring Extreme sa snažnijim motorom od 65 KS.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.