Početna Novosti 19 pregleda

Fizički kupci novih automobila traže se povećalom

HRVATSKO AUTO TRŽIŠTE
Vidi galeriju 1/2
Fizički kupci novih automobila traže se povećalom Fizički kupci novih automobila traže se povećalom

Premda i dalje dominira flotna prodaja novih automobila, KIA je u srpnju u Hrvatskoj najprodavaniji brand fizičkim osobama (114 vozila)

Statistika kojom pratimo stanje na tržištu novim automobilima ukazuje na jedan jako loš detalj, kako prodaju novih automobila uglavnom čini prodaja flota automobila tvrtkama kao što su državne institucije (policija, hitna, vatrogasci...), rent-a-car tvrtke i tvrtke koje raspolažu velikim voznim parkom. Pri tom je pojedinačan fizički kupac postao izuzetak, što dovoljno govori kako građani u Hrvatskoj jednostavno više nemaju dovoljno novaca da ni uz izdašne kredite se ne odlučuju na kupnju novog automobila. Zato i jest takvo stanje s lošom prodajom novih vozila u Hratskoj, što je direktni pokazatelj u kakvoj se 'banani' nalazimo. No, i u ovako slabim rezultatima prodaje može se naći pozitivan detalj.

HRVATSKO AUTO TRŽIŠTE | Author: Kia foto: Kia

Tako je u Hrvatskoj u srpnju KIA bila najuspješniji prodavač novih automobila fizičkim osobama s prodanih 114 vozila. Od toga broja prodano je 77 primjeraka automobila cee'd i 21 primjeraka automobila Sportage. Istovremeno u prvih sedam mjeseci ove godine KIA se u prodaji fizičkim osobama sa 7,9-postotnim tržišnim udjelom nalazi na 4. mjestu. Oba modela, i inače Kijini najpopularniji modeli u Europi, u prvih sedam mjeseci ove godine najprodavanija su u svojim razredima među fizičkim osobama (cee'd: 337 vozila, ukupno 5. mjesto sa prodanih 630 vozila), a Sportage je s prodanih 283 primjerka vodeći i u ukupnoj prodaji u svojem razredu. Kia se u Hrvatskoj u ovoj godini može pohvaliti odličnim rezultatima, jer je zastupnik ovog najstarijeg korejskog automobilskog proizvođača od siječnja do srpnja prodao 1.317 vozila što je čak 66% više nego u istom razdoblju prošle godine. Vrlo vjerojatno odličnim prodajnim rezultatima pomoglo je i 7-godišnje jamstvo (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.