Početna Novosti 9001 pregleda

Kinezi napravili auto koji za 12 minuta napuni struje za 500 km

FOTO: Li Auto

Kinezi su najavili odličan doseg od 710 km, no ono što zaista impresionira je brzina punjenja

Kineski proizvođač Li Auto, za kojeg većina Europljana vjerojatno nikada nije ni čula, počeo je s prodajom svojeg prvog potpuno električnog automobila.  Zove se Mega, a riječ je o jako velikom jednovolumenu vrlo neobičnog i ne baš atraktivnog dizajna. 

Author: Li Auto foto: Li Auto

S cijenom od 559.800 juana (72.500 eura), Mega je namijenjena imućnim obiteljima u Kini. Automobil je zaista ogroman, dugačak 535 centimetara, širok 197 i visok 185, s međuosovinskim razmakom od 330 cm te bi po gabaritima lako mogao biti klasični kombi. 

Pri dizajnu su Kinezi najviše pažnje posvetili aerodinamici, pa je postignut nevjerojatno dobar koeficijent otpora zraka od 0,215. Unutra, Mega nudi sedam mjesta u rasporedu 2+2+3. Sjedala su poput sofe te imaju masažu, a automobil je opremljen i pravim malim hladnjakom te audio sustavom snage 2160 W!

Author: Li Auto foto: Li Auto

Kinezi su najavili odličan doseg od 710 km, no ono što zaista impresionira je brzina punjenja. Li Auto tvrdi da će auto moći napuniti dovoljno električne energije za prelazak 500 km u samo 12 minuta punjenja. Kapacitet baterije je 102,7 kWh,  a maksimalna snaga punjenja čak 520 kW. Auto ima dva motora ukupne snage 544 KS što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 5,5 sekundi.

Author: Li Auto foto: Li Auto

Iako u Europi monovolumeni više ne igraju gotovo nikakvu značajnu ulogu na tržištu u Kini su vrlo popularni, a prodaja im je prošle godine porasla za 15,9 posto. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.