Početna Novosti 9224 pregleda

Kupili ste novi auto. Je li potrebno razraditi motor?

FOTO: Canva

Već desetljećima postoje oprečna mišljenja, o tome je li motor tijekom prvih 1000 do 2000 kilometara treba razrađivati

Većina vozača misli da se s novim automobilom tijekom prvih nekoliko tisuća kilometara treba postupati vrlo pažljivo, bez previše gasa i tjeranja u visoke okretaje kako bi se motor optimalno razradio i spriječili problemi u budućnosti. No već desetljećima postoji i potpuno oprečno mišljenje, da motor tijekom prvih 1000 do 2000 kilometara ne treba uopće razrađivati i da auto možete voziti kako vas volja, čak i na vrlo visokim okretajima. Koja je metoda ispravna i treba li modernim benzincima i dizelašima uopće bilo kakav period razrade motora. 

Istina je negdje u sredini. Naime, treba li motor razrađivati i kako prema njemu postupati tijekom prvih nekoliko tisuća kilometara ovisi prvenstveno o tipu motora i njegovom proizvođaču. Motori koji se masovno proizvode, na primjer benzinski i dizelski motori gradske, kompaktne i srednje klase u principu ne trebaju nikakav period razrade motora. Ne morate se bojati visokih okretaja i većina proizvođača ne postavlja nikakve restrikcije za kupca, no malo nježnije postupanje s motorom neće biti na odmet. Ne preporučuje se  držati gas do daske neko duže vrijeme, primjerice vozeći maksimalnom brzinom po autocesti. Da bi se izbjegle sve nedoumice, najbolje je detaljno pročitati upute vozila kad kupite novi auto. Ako motor treba razrađivati to svakako piše u njima.

  Audijev 2,0-litreni četverocilindraš razvija 617 KS | Author: Audi foto: Audi

S druge strane, motori visokih performansi koji su ručno sastavljani, a koji su česti kod supersportskih modela kao što je Ferrari zahtijevaju neki period oprezne razrade kako bi sve "sjelo na svoje mjesto". Na sreću, većina nas nema taj problem jer, na žalost, nemamo dovoljno novca da bi sanjali o kupovini Ferrarija. 

SAVJETUJEMO Treba li zaista zagrijavati motor automobila?

Još jedan važan detalj kod novog automobila je održavanje tijekom prvih kilometara. Mnogi smatraju kako je nakon prvih 1000 kilometara potrebno promijeniti ulje kako bi iz motora izbacili sve nečistoće (sitne metalne dijelove) koje su se pojavile kao posljedica razrade motora. je li to zaista potrebno?

I tu je odgovor sličan kao i na pitanje o razradi. Motori i motorna ulja su u posljednjih dvadeset-trideset godina napredovali toliko da to za njih ne bi trebao biti nikakav problem. No neće štetiti, a možda može koristiti ako promijenite ulje nakon 1000 kilometara. 

PRAKTIČNO Sedam genijalnih 'izuma' koje bi trebali imati svi auti

Bez obzira na to je li motoru potrebna razrada ili ne savjetuje se da se prema automobilu uvijek ponašate odgovorno. To znači da tijekom prvih kilometara, ali i kad je automobil stariji vozite "normalno", bez previše pretjerivanja. Ne stišćite gas do daske dok se motor nije zagrijao. Osim toga ne zaboravite da automobil nije samo motor. Ako s motorom postupate nježno tijekom prvih kilometara, radite to i s drugim mehaničkim komponentama automobila koje su podjednako važne. Pritom mislimo na mjenjač, kočnice i ovjes. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.