Početna Novosti 74 pregleda

Očistite automobil od snijega ili vam slijedi kazna od 700 kuna

ZIMSKI UVJETI
Vidi galeriju 1/2
Očistite automobil od snijega ili vam slijedi kazna od 700 kuna Očistite automobil od snijega ili vam slijedi kazna od 700 kuna

Kazna za neočišćen automobil od snijega je 700 kuna, a 700 kuna je kazna i za vožnju bez zimske opreme

Zimsko vrijeme sa snijegom i ledom, te niskim temperaturama, nerijetko ispod ništice dovoljni su uvjeti za otežane uvjete vožnje što od vozača zahtjeva veću koncentraciju i pažnju. Svake godine kod svakog snijega ponavlja se ista slika na našim prometnicama, pa i nekoliko dana po prestanku padanja snijega, s automobilima koji voze, a da ih vlasnici nisu očistili. Ide se u takve ekstreme da pojedinci na prednjem vjetrobranu očiste malu rupicu u napadalom snijegu i tako voze.

Potrebno je u potpunosti očistiti automobil od snijega zbog vlastite i tuđe sigurnosti u prometu. Obavezno očistite sav snijeg s krova automobila, jer će pri vožnji većom brzinom ostaviti iza sebe snježni neprozirni oblak koji smanjuje vidljivost i može izazvati prometnu nesreću. Dakle vama ne smeta, ali iza sebe i vozilima koji dolaze ususret stvarate pravu noćnu moru.

Snijeg s cijelog krova automobila treba ukloniti i zbog toga, jer se pri imalo snažnijem kočenju  pretvara u pravu snježnu bombu koja leti prema naprijed, udara u druga vozila ili pješake ispred vas, a snijeg završava na vjetrobranu pa ga ni brisači neće moći brzo ukloniti.

ZIMSKI UVJETI | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

A snijeg na vjetrobranu znači da ne vidite kamo vozite i u što biste mogli udariti. Isto tako od snijega očistite sve staklene površine, stražnja i prednja svjetla, rasvjetu stražnje registarske tablice te vanjske retrovizore. Jedino tako ćete imati preglednost na sve strane iz vozila.

Ako ne očistite automobil od snijega, jer na taj način ugrožavate druge u prometu, dobit ćete kaznu od 700 kuna. Podsjećamo kako je Zakonom predviđena kazna od 700 kuna ako vozite bez zimske opreme (zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače).

Podsjećamo isto tako veliku novost kako je zimska oprema obavezna na državnim cestama i autocestama (osim uz obalu), od 15. 11. do 15. 4. bez obzira na uvjete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.