Početna Novosti 1789 pregleda

Prodaja dizelaša u Europi drastično je pala

Dizel
FOTO: Pexels

U prvoj polovici ove godine prodaja automobila s dizelskim motorima u Europi drastično je pala. Razlog je zabrinutost kupaca zbog vrijednosti automobila kod kasnije prodaje

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Zbog zagađenja države nastoje smanjiti prodaju automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, a prvi na popisu 'za odstrel' su dizelaši. Mnogi veliki europski gradovi, uključujući Berlin, London i Pariz, uveli su programe zabrane prometovanja automobila s dizelskim motorima, kako bi smanjili zagađenje okoliša.

Što sa dizelašima? EU ne želi da ih Nijemci izvoze na istok | Author: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL

Pad zanimanja za dizelašima širi se Europom, a tržišni udio koji se odnosi na prodaju dizelaša u EU-u pao je s 42,5 na 36,5 posto u prvoj polovici ove godine. U Britaniji je prodano čak 30 posto manje dizelaša. U Njemačkoj, koja je ujedno zemlja najvećih svjetskih proizvođača automobila s dizelskim motorima, udio prodaje takvih vozila smanjen je 10,2 posto.

Dizel | Author: Arhiva foto: Arhiva

Valja spomenuti i kako je dizelašima u prošlih nekoliko godina pala popularnost zbog velike emisije štetnih ispušnih plinova, odnosno skandala iz 2015. godine, kada je Volkswagen lažirao podatke o tim emisijama.

Volkswagen predstavlja novi 2.0 TDI motor | Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.