Početna Novosti 54 pregleda

Vožnja i mobitel: Pitanje od društvenoga značaja

1
Vidi galeriju 1/5
Vožnja i mobitel: Pitanje od društvenoga značaja Vožnja i mobitel: Pitanje od društvenoga značaja Vožnja i mobitel: Pitanje od društvenoga značaja Vožnja i mobitel: Pitanje od društvenoga značaja Vožnja i mobitel: Pitanje od društvenoga značaja

U Hrvatskoj je predstavljen preventivni projekt Dan bez mobitela u prometu, s ciljem smanjenja broja nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu

1 | Author: MUP foto: MUP

Upotreba mobitela u vožnji velika je prijetnja sigurnosti, a kad se problemu posvećuje samo njegov, nacionalni dan, postaje jasno da je riječ o vrlo važnom pitanju, u čijoj se pozadini krije velika opasnost koju ne smijemo zanemarivati ni olako shvaćati. Za dan bez mobitela u prometu određen je 21. listopad.

1 | Author: MUP foto: MUP

Korištenje mobitela u vožnji nije samo pitanje policije, odnosno represivnog sustava, nego pitanje od društvenog značaja, koje se treba rješavati strukturirano, znači u čije se rješavanje trebaju uključiti svi koji mogu pridonijeti, i roditelji i obrazovni sustav, kako bi utjecali na podizanje svijesti svih sudionika u prometu. Upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnome prometu.

1 | Author: MUP foto: MUP

Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela, u Hrvatskoj 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika. Istraživanja su pokazala da se za vrijeme korištenja mobitela u prometu vjerojatnost za nesreću povećava za čak devet puta. Stoga dobro razmislite je li jedan propušteni poziv vrijedan nesreće, ozljede ili smrti.

1 | Author: MUP foto: MUP

A, da bi si olakšali lošu i opasnu naviku korištenja mobitela dok vozite, možete skinuti aplikaciju koja prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za upravljačemi da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva. Aplikacija je dostupna na Google Playu, a možete je preuzeti i na linku: danbezmobitelauprometu.uhms.hr.

1 | Author: MUP foto: MUP

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.