Početna Tech 876 pregleda

Zamjena baterije električnog auta umjesto punjenja?

Vidi galeriju 1/3
Zamjena baterije električnog auta umjesto punjenja? Zamjena baterije električnog auta umjesto punjenja? Zamjena baterije električnog auta umjesto punjenja?

Tvrtka Ample je predstavila stanicu za zamjenu baterija u kojoj se ona može obaviti za samo pet minuta. Jedini problem: još nema auta koji bi to podržavali

Jedna od najvećih zamjerki električnim automobilima je dugo vrijeme koje je potrebno za punjenje baterije. I najbržim punjačima treba barem 20 minuta do  pola sata da bateriju napune do 80 posto, a to je još uvijek mnogo duže nego što treba za punjenje spremnika benzinom. Tvrtka Ample namjerava to vrijeme skratiti na manje od pet minuta. Njihova vizija je zamjena baterije umjesto njenog punjenja. 

Author: Ample foto: Ample

Istina, ta ideja nije nimalo nova i mnogi su je već razmatrali. Među njima je bila i Tesla, čak se i Elon Musk hvalio da će njegovi modeli imati tu mogućnost, no od te ideje su ipak odustali. No Ample se prihvatio posla i za sada došao najbliže realizaciji u praksi.

Američka tvrtka iz San Francisca do sada je privukla investicije u vrijednosti većoj od 200 milijuna dolara te razvila nekoliko idejnih modela stanica za zamjenu baterija. Najnovija od njih predstavljena je ovih dana i djeluje kao nešto što je blizu serijskoj proizvodnji. 

Author: Ample foto: Ample

Stanica koja izgleda kao mala zgrada ili veliki kontejner potpuno je automatizirana. Kada se automobil s aktivnom Ample aplikacijom približi stanici vrata se automatski otvaraju, a nakon što je vozilo parkirano korisnik može pomoću svoje aplikacije pokrenuti proces zamjene baterije. Sve traje samo pet minuta. 

Ample je uvjeren da je njihova stanica inovacija koja bi mogla zaživjeti u praksi. Zahvaljujući modularnom dizajnu za postavljanje stanice potrebno je samo nekoliko dana, a moguće ih je postaviti i nekoliko u nizu. Ovaj pristup mogao bi značiti revoluciju za električna vozila no rijetki vjeruju u to. Baterije aktualnih električnih automobila čvrsto su "začahurene" u zaštitnoj konstrukciji u automobilu i nije ih moguće tek tako izvaditi. Da bi Ample imao bilo kakav uspjeh neki od proizvođača automobila trebali bi se pridružiti njihovim naporima i odlučiti se proizvest automobil koji bi podržavao baterije koje bi se mogle lako mijenjati. No to nije za isključiti, s obzirom na to koliku prednost bi takav automobil imao u odnosu na konkurenciju koja se mora puniti na punjaču. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.