Početna Auto 88 pregleda

24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu

VOZILI SMO ROLLS-ROYCE WRAITH
Vidi galeriju 1/13
24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu 24 sata s Emily – kad je vožnja kao lebdenje na čarobnom tepihu

Veličanstvena limuzina s figuricom Emily, odnosno Silver Lady na haubi je trajna i monumentalna igračka namijenjena bogatim i ekstravagantnim šminkerima

Sutra budite točno u 9 sati ispred zagrebačke Esplanade i vratite mi ključeve Rolls-Roycea, rekao mi je hladno Frank Tiemann, šef odnosa s javnošću najprestižnije svjetske automobilske kompanije. Gdje otići, gdje fotografirati, kako iskoristiti 24 sata, svaku od 86.400 sekundi koje mi stoje na raspolaganju. U moru automobila koji su mi prošli kroz ruke rijetki se pamte. Veličanstveni Wraith sigurno će biti jedan od njih.

VOZILI SMO ROLLS-ROYCE WRAITH | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

Nema on ni izravnu konkurenciju, barem kad su automobili u pitanju. Njihove kupce može preoteti pokoja jahta, dijamant ili helikopter... Tek nešto više od tri tisuće ručno proizvedenih vozila godišnje ne može zadovoljiti potražnju. No, to je i cilj jer Rolls mora ostati ekskluzivan, kao što je uvijek i bio. Prije preuzimanja Wraitha, najsnažnijeg Rollsa svih vremena s 625 KS snažnim motorom, Frank je dao još par informacija. Danas se Rolls-Royce kupuje da bi ih vlasnici vozili, a ne samo da bi bili voženi u njima i čak deset posto kupaca su žene.

VOZILI SMO ROLLS-ROYCE WRAITH | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

"Već stotinu godina masku hladnjaka krasi skulptura zvana Duh ekstaze, odnosno Spirit of Ecstasy. Još je zovu Silver Lady, Flying Lady ili samo Emily. Posveta je besmrtnoj ljubavi Lorda Montagua prema ljubavnici Eleonor koja je stradala na brodu SS Persia 1915. nakon što ih je torpedirala njemačka podmornica"

VOZILI SMO ROLLS-ROYCE WRAITH | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

Neke se stvari ipak ne mijenjaju. Wraith izgleda senzacionalno, moćno i monumentalno, a "kontra" vrata povećavaju spektakularan dojam. Interijer je priča za sebe, kao da ste u potpunosti odsjećeni od vanjskog svijeta. Zvučna izolacija je nevjerojatna, a jedva da se čuje i moćni V12 motor s dva turbo punjača. Frank je bio u pravu kad je rekao da je vožnja u Rollsu poput lebdenja na čarobnom tepihu. Wraith kao da vozi na zračnom jastuku, udobnost je neopisiva, a pravo je čudo da tako udoban auto istovremeno može biti i okretan, precizan i brz.

VOZILI SMO ROLLS-ROYCE WRAITH | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

Zastrašujuća je sila koja pritišće u sjedalo kad se oslobodi sva raspoloživa snaga ove dvije i pol tone teške limuzine. Ipak, najbolje je lagano krstariti cestama i uživati u blagodatima koje pruža ovaj spomenik moderne automobilske tehnike. Neogranićene mogućnosti individualizacije, kvaliteta izrade i posvećenost detaljima...Tisuću i tri stotine LED-ica na stropu koje simuliraju konstelaciju zvjezdanog neba, vuneni tepisi izrađeni od runa posebne vrste ovaca, najmekša koža na sjedalima koju smo ikada vidjeli i opipali, termalna kamera i Night vision sustav...sve to ima Rolls-Royce.

VOZILI SMO ROLLS-ROYCE WRAITH | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

Cijeli dan i noć za upravljačem skupocjenog, moćnog, bogatunskog i glamuroznog Wraitha protekla je u hipu. Bilo je to iskustvo koje sam nesebično podijelio s prijateljima, susjedima, znancima, slučajnim prolaznicima. Bilo ih je u gomilama, nisam ih mogao odvojiti od auta, i staro i mlado, i žene i djecu... Kočija se pretvorila u bundevu, malena Emily nestala je zauvijek i nepovratno, ali ostala u mojim mislima. Na rastanku sam pitao Franka čija je ona prekrasna, ali prazna Louis Vuittonova torba u gepeku? Gle, može biti i tvoja. Napuni je s 3,8 milijuna kuna i Wraith će biti tvoj, a torbu ću ti pokloniti – rekao je Frank Tiemann. Do slijedećeg puta Emily!

VOZILI SMO ROLLS-ROYCE WRAITH | Author: Zoran Majcan foto: Zoran Majcan

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.