Početna Insider 830 pregleda

Istraživanje: Gotovo nijedan dizelaš nije u skladu s europskim propisima

Dizel
Vidi galeriju 1/3
Istraživanje: Gotovo ni jedan dizel nije u skladu s europskim propisima Istraživanje: Gotovo ni jedan dizel nije u skladu s europskim propisima Istraživanje: Gotovo ni jedan dizel nije u skladu s europskim propisima

Novo neovisno istraživanje pokazalo je kako gotovo svi dizelski automobili na cestama nisu u skladu s europskim propisima. Dizelaši sustavno ispuštaju velike količine štetnih ispušnih plinova u atmosferu. Iako formalno zadovoljavaju najnovije europske testove, to u stvarnosti ipak nije tako

Dizel | Author: Pexels foto: Pexels

Tako barem tvrde znanstvenici ‘Internacionalnoga vijeća čistoga prijevoza’, neprofitne organizacije smještene u Berlinu. Oni su objavili prve rezultate nove inicijative, koja je provedena u suradnji s nekoliko drugih organizacija.

BMW 320 VIDEO Zanimljivo: BMW 320d pobijedio 320i

Jedna od metoda ocjenjivanja stvarne količine ispuštenoga plina NOx, bila je zelena, žuta i crvena boja, koje označavaju dobar, srednji i loš automobil, a testirano je oko 4850 automobila, s normama od Euro 3 do Euro 6. Nevjerojatno je kako su svi automobili s Euro 3, 4 i 5 dizelskim motorima dobili loše ocjene, a velik dio motora s normom Euro 6 također je dobio lošu/crvenu ocjenu.

Istraživanje: Gotovo ni jedan dizel nije u skladu s europskim propisima | Author: True emissions results foto: True emissions results

Zanimljivo je kako su svi benzinski motori s normom Euro 6 dobili dobru ili srednju ocjenu. Istraživanje je također pokazalo kako su četiri grupe proizvođača automobila imale prosječnu emisiju štetnih ispušnih plinova čak i 12 puta veću od propisane granice za Euro 6 dizelske motore, a rekorderi su imali i 18 puta veću od limita.

Dizel | Author: Arhiva foto: Arhiva

Ne samo to, nego su svi dizelski motori s normom Euro 6 ocjenama bili znatno lošiji za ovakvoga testiranja u stvarnim uvjetima, nego što je to za klasičnoga testiranja.

TEST Ford Fiesta VIDEO Testirali smo novu Fiestu, najštedljivijeg benzinca u gradu

Također, benzinski motori s normom Euro 6, s najviše štetnih ispušnih plinova, zagađuju koliko i dizelaši Euro 6 s najnižom razinom.

U kojoj zemlji se prodaje najviše električnih automobila? ISTRAŽIVANJE U kojoj zemlji se prodaje najviše električnih automobila?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.