Početna Magazin 60 pregleda

Apsurdni HR poticaji: Japancima 30 milijuna kuna - Hrvatima 0

HR IMA AUTOINDUSTRIJU
Vidi galeriju 1/2
Apsurdni HR poticaji: Japancima 30 milijuna kuna - Hrvatima 0 Apsurdni HR poticaji: Japancima 30 milijuna kuna - Hrvatima 0

Država je odobrila milijune stimulirajući nabavu stranih elektro i hibridnih auta, a da pri tome ni kunu nije dala domaćoj auto industriji koja je u uzletu

Koje li ironije! Hrvatska država u drugoj je polovini prošle godine stimilirala kupovinu ekološki čistih auta s 15 milijuna kuna, a odobrila je približno jednak iznos za istu namjenu u 2015. Odlično za sve one koji zapravo ne znaju dobro o čemu je riječ, a fenomenalno za japansku naprednu industriju. Država i prije svega Ministarstvo zaštite okoliša na sva zvona guraju akciju kojoj je cilj poticati kupovinu čistih auta, no to je iz perspektive zaštite nacionalnih interesa, a i domaće auto industrije zapravo sporedna stvar.

Na kraju krajeva upitna je i eko opravdanost poticaja, jer danas postoji nebrojeno mnogo dizelaša i benzinaca s emisijom CO2 koja je niža od one koju imaju hibridni Priusi, Yarisi, Corolle…, plug in Outlanderi. Iz kojih razloga država ne stimulira razvoj domaće auto industrije, tim prije jer je u velikom naletu.

HR IMA AUTOINDUSTRIJU | Author: Željko Hitrec foto: Željko Hitrec

Vjerovali ili ne, ali do danas su samo dvije hrvatske tvrtke iz auto biza uspjele izazvati naklonost države. Još daleke 2006. zadarska tvrtka HSTEC uspjela je izvući 100.000 eura za uvođenje softvera, a pred tri godine to je isto uspjelo i kompaniji Anto Grubišić d.o.o., koja je dobila 150.000 eura za projekt primjene nove tehnologije kaljenja. Ispada kako smo japanske radnike u auto industriji stimulirali i poticali čak 15 puta bolje izdašnije nego hrvatske.

Makroekonomisti se love za glavu kad analiziraju kako hrvatska država potiče strance, a zanemaruje domaće gospodarstvenike. Nikako da se opametimo i shvatimo što je sve potrebno da bi se privukao strani kapital. Češka i Slovačka su nakon bijega iz komunizma poduzetnicima ustupali zemlju, osiguravali im komunalnu infrastrukturu, oslobađali ih poreza na dobit… I to je jedan od razloga zašto danas Slovačka ima prihod od auto industrije od 460 milijard kuna, a Hrvatska samo pet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.