Početna Magazin 2912 pregleda

Baterija električnog auta je pri kraju, a punionica nije u blizini. Što učiniti?

FOTO: Canva

Što u tome trenutku možete učiniti da biste ipak stigli do spasonosne struje i izbjegli ostajanje nasred ceste zbog prazne baterije?

Sigurni smo da su mnogi vozači električnih vozila izuzetno uznemireni kada se preostali doseg automobila sve više približava nuli kilometara, a punionice nema na vidiku. Ili ih pak ima, ali ne rade i ne žele puniti vozilo. Što u tome trenutku možete učiniti da biste ipak stigli do spasonosne struje i izbjegli ostajanje nasred ceste zbog prazne baterije? Ne mnogo, no u nastavku ćemo vam pokušati pomoći s nekoliko savjeta. 

Upoznajte granice svog automobila

Svako električno vozilo ima svoj jedinstveni prag kada vozača upozorava na nisku razinu baterije. Kod nekih se to pojavljuje na 10 posto razine napunjenosti kod nekih i više, a neka pak "počnu paničariti" kada doseg pande na 30 do 50 kilometara. Za razliku od motora na benzin ili dizel, baterija ograničava svoju snagu i snagu motora kako joj napunjenost pada. Neka su električna vozila konzervativna i mogu se voziti i još nekoliko desetaka kilometara nakon što naznačeni doseg padne na nulu, kao i kod većine benzinaca. Stoga se valja dobro upoznati s vozilom, po mogućnosti ne na vlastitim mukama nego istražiti pouzdane informacije koje na internetu dijele drugi vlasnici ili proizvođači. Da ne biste bespotrebno paničarili i doživljavali stres kada vam auto još uvijek ima dovoljno rezerve energije da stignete do sljedećeg punjača. 

Author: Canva foto: Canva

Isključite baš sva trošila 

Prebacite se na Eco ili sličan način rada, čak i ako je električni auto već automatski u stanju "štednje baterije". To "otupljuje" reakcije papučice gasa, smanjuje snagu motora i smanjuje učinkovitost klimatizacije. Bez obzira na to, isključite klimu u potpunosti, bez obzira koliko je vani hladno ili vruće. Ako se prozori magle, otvorite ih. Ako je dan, i vidljivost dobra, ugasite prednja svjetla. Tako ćete iz automobila izvući još koji kilometar koji može biti "spasonosan". 

KORISNO Savjetujemo: Kako najjednostavnije rashladiti vozilo ljeti

Vozite sporije

Ovo je najbolji trik za uštedu energije kod električnih vozila i uvijek djeluje. Ubrzavajte iznimno nježno, vozite ispod postavljenih ograničenja brzine, ali se pridržavajte dozvoljene minimalne brzine na autocesti koja iznosi 60 km/h. Vožnja tako malim brzinama na autocesti je iznimno opasna i ne preporučujemo je već je mnogo sigurnije voziti barem brzinom kamiona. Ako ipak nemate izbora, ovako malu brzinu na autocesti koristite samo u najvećoj nuždi i obavezno upotrebite sva četiri pokazivača smjera kako bi ostali vozači bili upozoreni na vaše sporo vozilo. 

Author: Canva foto: Canva

Koristite regeneraciju maksimalno moguće

U električnim vozilima regenerativno kočenje usporava vozilo korištenjem elektromotora kao generatora koji vraća dio energije natrag u bateriju. Većina električnih vozila ima podesive razine regeneracije. Trudite se kočiti isključivo s pomoću regenerativnog kočenja koje će svu energiju usporavanja vratiti u bateriju. Kada se približavate znakovima za zaustavljanje ili semaforu, ranije pritisnite papučicu kočnice i postupno usporavajte kako biste povećali regeneraciju. Svako naglije kočenje prosipat će energiju kočenja, odnosno auto će za zaustavljanje koristiti klasične kočnice. No nije regeneracija uvijek idealna. U nekim slučajevima, kao prilikom krstarenja otvorenom cestom postavljanje razine regeneracije na nulu i puštanje vozila da "klizi" može biti najučinkovitiji način za štednju energije. 

1 5 KORAKA Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil?

Budite poduzetni u traženju punionice 

Ako je glavni problem lociranje kompatibilne punionice za automobil, ne biste se trebali oslanjati na navigacijski sustav automobila. Mnogi imaju zastarjele podatke te je popis punionica često nepotpun ili netočan. Koristite telefonske aplikacije nekoliko pružatelja usluga punjenja, zaustavite se i istražite popise punionica na internetu...

Author: Canva foto: Canva

Ipak ste ostali bez struje. Što sada?

Vučna služba je jedino pravo rješenje u ovakvim slučajevima, pa je tako uz električni automobil vrlo preporučljivo imati besplatnu pomoć na cesti. Ovdje će pomoći HAK ili slični neovisni pružatelji pomoći na cesti ili pak pomoć na cesti koju nude sami proizvođači. Većina pružatelja pomoći na cesti će vas prebaciti do sljedećeg punjača, no diljem Europe sve su češći i kamioni s ugrađenim generatorima koji vas mogu malo napuniti strujom na licu mjesta. Mala pomoć mogu biti i sve češća prijenosna "skladišta energije". Na primjer Anker Solix može primiti 3,8 kWh što može biti dovoljno za dvadesetak dodatnih kilometara. No cijena ovog sustava je izuzetno visoka, 3700 eura, a i njegova masa od 60 kilograma u prtljažniku malo će povećati potrošnju i smanjiti doseg automobila. Stoga baš i nije najsretnije rješenje. 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.