Početna Magazin 347 pregleda

Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil?

1
Vidi galeriju 1/7
Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil? Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil? Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil? Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil? Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil? Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil? Savjetujemo: Što učiniti kada vam obilne kiše poplave automobil?

Moderni automobili jesu izdržljivi i otporni na razne vremenske uvjete, ali voda im je i dalje veliki neprijatelj, a ovo je pet jednostavnih koraka koje trebate poduzeti nakon teže poplave...

Uragani koji haraju SAD-om i kiša koja je poplavila Zadar pokazuju razornu moć nevremena i velike štete koje vjetar i voda mogu ostaviti iza sebe. Potapanje automobila može uzrokovati vrlo teška oštećenja na motoru, električnom sustavu i u unutrašnjosti. Ako je vaš automobil bio potopljen u vodi koja je dosezala iznad polovice kotača, pratite ovih pet koraka kako biste procijenili štetu i nosili se s njom.

1 | Author: AARP Blog foto: AARP Blog

1. Ne pokušavajte upaliti automobil

Iako je teško odoljeti želji da provjerite radi li vaš auto, tako što ćete okrenuti ključ u bravi, upravo to će nepovratno oštetiti automobil ako je voda ušla u motor. Najsigurnije je auto "odvući" kod servisera na provjeru.

1 | Author: SAYS foto: SAYS

2. Pokušajte odrediti koliko je duboko auto bio potopljen

Nakon jakih kiša i poplava ta je voda izuzetno prljava i nakon povlačenja ostavlja blatnjave i prljave tragove. Na autu ostaju blatnjavi tragovi izvana i iznutra. Ako voda nije prešla donju razinu vrata (prag), najvjerojatnije ćete proći bez problema. Brojne osiguravajuće kuće štetu će proglasiti "totalkom" ako je razina vode došla do donje strane instrument-ploče (ispod upravljača).

1 | Author: Dusko Marusic/PIXSELL foto: Dusko Marusic/PIXSELL

3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u takvome slučaju gotovo uvijek proći s naknadom za štetu, ako ne potpunom onda djelomičnom.

1 | Author: The Staffing Stream foto: The Staffing Stream

4. Probajte osušiti i očistiti unutrašnjost

Ako je voda ušla u automobil, prvo trebate otvoriti sva vrata i prozore te smjestiti suhe ručnike na pod kako bi upili vodu, a nakon toga, preporuča se, zamijenite svaki dio unutrašnjosti koji je bio u kontaktu s vodom.

1 | Author: FEMA foto: FEMA

5. Provjerite ulje, filter zraka i električne sustave

Ako primijetite kapljice vode na "štangici" ulja ili pak uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne pokretati motor. Također, savjetuje se da automobil "odvučete" do servisera koji će zamijeniti ulje i tekućine, kao i zračni filter. Ako se motor čini "sigurnim" za pokretanje, provjerite sve električne komponente, uključujući svjetla, pokazivače smjera, klimatizacijski uređaj, radio, električne brave, prozore, čak i "žaruljice" instrumenata. Bilo kakvo neobično ponašanje automobila u vožnji ili pri promjeni stupnjeva prijenosa može nagovijestiti neki električni problem.

1 | Author: BreakerLink foto: BreakerLink

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.