Početna Magazin 7273 pregleda

Istražili smo: Koliko traju jamstva na automobile?

1

Provjerili smo aktualne ponude jamstava za sve automobilske marke na našemu tržištu, po godini, ograničenju kilometara...

VIDEO Novi Mercedes-Benz A-klasa: Nije velik, al' zato ima tehniku

Ne tako davno većina je proizvođača za svoje modele davala jednu godinu jamstva, a tu su granicu počeli probijati japanski proizvođači koji su prvo uveli trogodišnje jamstvo na nova vozila. Ubrzo su taj trend počeli pratiti i drugi. Danas ona traju nerijetko i do pet godina, a najdulje još uvijek daje KIA - mnogima nedostižnih sedam godina. Veliki je pomak vidljiv i po pitanju garancije na koroziju, koja je nerijetko i 12 godina. Ipak, pogledaju li se na jednome mjestu jamstva svih marki na našemu tržištu, može se reći kako su poprilično šarolika.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Najkraće jamstvo traje dvije godine, bez ograničenja kilometara. Takvo daju BMW, Citroën, Mercedes, Mini i Peugeot. Dvije godine traje i jamstvo za Volvo, s ograničenjem 150.000 km. Tri godine jamstva i 100.000 prijeđenih kilometara nudi Dacia koja je u tome društvu s renomiranim “japancima” poput Honde, Nissana i Mitsubishija. Četiri godine jamstva daju Audi (100.000 km), Opel (120.000 km), Renault (150.000 km), Škoda (100.000 km) i Volkswagen (100.000 km). U društvu “odlikaša” s 5 godina jamstva su Alfa Romeo, Fiat i Jeep (120.000 km), Ford (150.000) Mazda (150.000 km), Seat (100.000 km), te Hyundai i Toyota, oboje bez ograničenja kilometraže. Prvo mjesto drži i dalje KIA sa 7 godina jamstva (150.000 km) 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Šest godina ne nudi nitko u općemu jamstvu, ali je u nekih i ta mogućnost dostupna, ovisno o nadoplati produljena jamstva. Navedene garancije odnose se na opća jamstva, a iznimki ima mnogo. Također, većina proizvođača s duljim jamstvom ima nadogradnju produljenoga jamstva na tvorničko jamstvo, no za kupce to ne igra ulogu, jer jamstvo je jamstvo. Proizvođači s tri godine jamstva također nude mogućnost produljenja na pet godina, a nerijetko produljena jamstva idu u prodajne akcije. Također, njihovo trajanje može biti drukčije od trgovca do trgovca.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.