Početna Magazin 40 pregleda

Na cestama do danas poginulo 310 osoba, među njima i osmero djece

1
Vidi galeriju 1/4
Na cestama do danas poginulo 310 osoba, među njima i osmero djece Na cestama do danas poginulo 310 osoba, među njima i osmero djece Na cestama do danas poginulo 310 osoba, među njima i osmero djece Na cestama do danas poginulo 310 osoba, među njima i osmero djece

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas kao putnici u vozilima, najčešće svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija

1 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Do danas je u Hrvatskoj, u ovoj godini, u cestovnome prometu poginulo 310 osoba. Samo u prvome tjednu prosinca već sedam. Nažalost, među smrtno stradalima je i osmero djece.

Tako se crni ovogodišnji niz stradavanja na našim prometnicama nastavlja. U usporedbi s istim razdobljem 2016. život su izgubile 22 osobe više, unatoč naporima policije u provođenju preventivnih mjera i nadzora, kao i napretku sigurnosnih tehnologija u autima.

1 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Potpunija su policijska izvješća za prvih deset mjeeci 2017. U tome razdoblju bilo se dogodilo 28.800 prometnih nesreća, u njima je poginula 281, teško su ozlijeđene 2332 osobe, a lakše njih čak 9977. A 1133 osobe počinile su u cetovnome prometu 1182 kaznena djela.

Najcrnji dio ove statistike su nastradala djeca. U cijeloj 2016. poginulo ih je dvoje, u 2017. četiri pita više.

1 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Unatrag deset godina, do konca ovogodišnjega kolovoza na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 144 djece, a ozlijeđeno ih je 13.412. Zabrinjava što se struktura smrtno stradale djece, prema svojstvu u kojemu su sudjelovala u nesrećama, bitno promijenila. Prije petnaestak godina najviše su stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. I k tomu najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. No stvarnost je drukčija. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili su u neodgovarajućim, odnosno nekvalitetnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.  

1 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.