Početna Novosti 203 pregleda

Hyundai tvrdi da neće odustati od klasičnih tipki

FOTO: Hyundai

Za razliku od mnogih konkurenata koji su skoro potpuno eliminirali tipke i prekidače, čak i one za klimu, južnokorejski brend ne želi odustati od konvencionalnih kontrola

Kao i većina proizvođača automobila, Hyundai je unutrašnjost svih novih automobila opremio s dva zaslona, jednim za instrumente i jednim dodirnim za Infotainment. Međutim, za razliku od mnogih konkurenata koji su skoro potpuno eliminirali tipke i prekidače, čak i one za klimu, južnokorejski brend ne želi odustati od konvencionalnih kontrola. Iako mnoge konkurentske marke pojednostavljuju svoje interijere integracijom većine funkcija u središnji zaslon, mnogim značajkama unutar Hyundaija i dalje se može pristupiti jednostavnim pritiskom na gumb. Na naslovnoj slici je Hyundaijev najnoviji automobil, nedavno predstavljena nova Kona koja ima dva zaslona od 12,3 inča, ali i netipično mnogo tipki u odnosu na konkurentske modele.

Author: Hyundai foto: Hyundai

Sang Yup Lee, voditelj Hyundaijevog dizajna, rekao je za australski časopis Cars Guide da je razlog za odluku da se zadrže "dobre stare tipke" briga za sigurnost: "Kad vozite, teško je upravljati zaslonom osjetljivim na dodir. Tipku je lako osjetiti i bez gledanja u nju", tvrdi Lee.

Author: Hyundai foto: Hyundai

Spomenuo je da će Hyundai zadržati klasične tipke što je dulje moguće, ali Lee je priznao da je samo pitanje vremena kada će većina funkcija biti ugrađena u zaslon osjetljiv na dodir. Pritom je mislio na vozila opremljena sustavom autonomne vožnje razine 4. U ovom slučaju korištenje zaslona osjetljivog na dodir ne bi predstavljalo sigurnosni rizik jer bi automobil obavljao skoro svu vožnju.

Author: Hyundai foto: Hyundai

Dok tehnologija en dođe do te razine, Hyundai će se držati tradicionalnih kontrola. Čak i automobil futurističkog dizajna kao što je električna limuzina Ioniq 6 i dalje ima tipke i prekidače izvan zaslona osjetljivog na dodir za klima uređaj i druge često korištene funkcije. "Doći će dan kada će se sve preseliti unutar velikog ekrana, ali za sada dok još uvijek vozimo naše automobile i najsigurnije je kada su na oči na cesti, a ruke na volanu", zaključio je Lee. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.