Početna Novosti 271 pregleda

Opoziv 362.758 Tesla jer bi mogle izazvati nesreću

FOTO: Tesla

poziv uključuje sve Tesline modele koji su trenutno u prodaji: Model S, Model X, Model 3 i Model Y

Nakon mnogo kritika i nebrojenih videa u kojima je vidljivo da Teslin "Full Self Driving" sustav za autonomnu vožnju radi greške i izaziva nesreće proizvođač je konačno reagirao konkretnim opozivom. Opoziv uključuje sve Tesline modele koji su trenutno u prodaji: Model S, Model X, Model 3 i Model Y, a pogođeno je ukupno 362.758 vozila. 

Tesla Model X U KINI Problemi sa softverom: Tesla povlači više od 80 tisuća auta

Problem zbog kojeg je došlo do opoziva je funkcionalnost FSD sustava u određenim situacijama koje bi mogle "omogućiti vozilu da prekorači ograničenje brzine ili prolazi kroz raskrižja na nezakonit ili nepredvidiv način", čime se povećava rizik od sudara. U obavijesti o opozivu koju je objavila američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) posebno se ukazuje na problem u raskrižjima te se napominje da vozila koja koriste FSD mogu nastaviti ravno unatoč tome što su u traci za skretanje.

ŽESTOKI UDAR Antireklama: 'Teslin autopilot će pregaziti dijete na zebri'

Među mogućim problemima se također spominju nezaustavljanje na raskrižjima sa znakovima stop i neoprezan prolazak kroz raskrižja na kojima treperi žuto svjetlo na semaforu. U sažetku opoziva također se navodi da bi automobili koji koriste FSD mogli "nedovoljno reagirati" na promjene ograničenja brzine.

NEVJEROJATNO Novoj Tesli otpao volan u vožnji.Vlasniku su naplatili popravak

Kako se problem odnosi na softver, automobili neće morati u servis već će "popravak" biti obavljen putem bežičnog ažuriranja. Pojedinosti ažuriranja nisu spomenute u općoj obavijesti o povlačenju, ali povezani dokumenti u izvješću o sigurnosnom povlačenju navode da će ažuriranje "poboljšati način na koji FSD Beta reagira u određenim segmentima vožnje". Povezani dokumenti također navode da se Tesla nije složio s NHTSA-ovom analizom ovog potencijalnog problema, ali je opoziv izdao "radi predostrožnosti".

STATISTIKA Ne prodaju maglu: Tesla rekordna u 2022. godini

Teslin Autopilot i FSD sustav već su neko vrijeme pod federalnom istragom u SAD-u, tijekom koje je NHTSA identificirala probleme koji su doveli do ovog opoziva. Zahtjev za opoziv poslan je Tesli 25. siječnja, a proizvođač automobila tvrdi da zbog ovih problema nije došlo do ozljeda ili smrtnih slučajeva s kojima su oni upoznati. U ovom trenutku nije jasno kada će ažuriranje softvera biti provedeno. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.