Početna Tech 1740 pregleda

Superbrzi punjač za elektrovozila – 100 km dosega, tri minute punjenja

Superbrzi punjač za električna vozila
FOTO: DRIVETRIBE

Porsche i BMW su udružili snage da bi pomogli u borbi protiv 'anksioznosti' od dugoga trajanja punjenja baterija, koje još uvijek odbija mnoge potencijalne kupce

Superbrzi punjač za električna vozila | Author: DRIVETRIBE foto: DRIVETRIBE

Moderni električni automobili su razvili poprilično pristojan doseg, već mogu prijeći između 400 i 500 kilometara s jednom napunjenim 'spremnikom'. No vrijeme punjenja i dalje je problem, jer često treba čak nekoliko sati kako bi se baterije napunile. Čak i na posebnim brzim punjačima potrebno je sat vremena da bi baterija dosegnula oko 80 posto kapaciteta.

TEST Dobar auto za posao: Električni Kangoo svaki dan štedi novac

Iako je danas takva situacija, čini se da tomu dolazi kraj. Porsche i BMW su udružili snage sa Siemensom, Allegom i tvrtkom Phoenix Contact E-Mobility, s misijom da naprave superbrzi punjač. Te velike tvrtke su dobile potporu i od Njemačke, koja je u razvoj takvoga punjača uložila 7,8 milijuna eura

Superbrzi punjač za električna vozila | Author: DRIVETRIBE foto: DRIVETRIBE

Inženjeri iz tih velikih tvrtki uspjeli su napraviti punjač koji provodi čak 450 kW struje, a sadašnji brzi punjači provode 'samo' 120 kW. Rezultati takvoga punjača su odlični! Baterija električnoga BMW-a i3 može se, od 10 do 80 posto kapaciteta, napuniti za samo 15 minuta, a Porscheov električni prototip puni se za 100 km dosega samo tri minute.

Superbrzi punjač za električna vozila | Author: DRIVETRIBE foto: DRIVETRIBE

Iz Porschea poručuju: 'Inovativni sustav hlađenja omogućava takvo punjenje, osiguravajući ravnomjernu i laku regulaciju temperature u baterijskim ćelijama'. Stanica za punjenje bi trebala ostati besplatna, a mogu je koristiti svi električni automobili koji posjeduju standardan europski konektor 'Type 2' te baterije s 400 ili 800 volti. 

Električna vozila | Author: Mary Turner/Pixsell/Reuters foto: Mary Turner/Pixsell/Reuters

 

  • ZlatkoZD

    Kad vidim liti kako nam varira struja zbog klima uređaja baš me zanima što će se desiti kad se jedno, 20 takvih auta spoje i povuku 5 - 10 MW!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.