Početna Novosti 870 pregleda

Električnim autima pada popularnost. Problem je doseg

FOTO: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Nova studija S&P Global Mobility pozabavila se problemom dosega elelktričnih auta i pokušala pronaći rješenje

Električna vozila sve su popularnija, ali mnogi vozači još uvijek ih ne žele prihvatiti, a jedan od glavnih razloga za to je njihov doseg. Realni doseg električnih automobila uglavnom jako odstupa od onog koji navode proizvođači. Nova studija S&P Global Mobility pozabavila se tim problemom i pokušala pronaći rješenje. 

SAVJETUJEMO 10 prednosti i nedostataka električnih auta o kojima se rijetko govori

U studiji je između ostalog korišten model Tesla Model 3 Performance AWD, koji ima maksimalni deklarirani doseg od 599 km, no u realnim uvjetima ali pod istim uvjetima u stvarnom svijetu, pokazao je doseg od 499 km. Naravno, ova varijacija ne bi predstavljala toliki problem da je punionica toliko mnogo kao benzinskih crpki, ili da se električna vozila mogu puniti jednako brzo kao vozila na benzin ili dizel. To je, u kombinaciji sa zabrinutošću oko dosega, zapravo dovelo do pada interesa potrošača za električna vozila. Unatoč sve većoj raznolikosti električnih vozila koja su izašla ili su najavljena u posljednjih nekoliko godina, S&P je izvijestio da je 6 od 10 ljudi izrazilo interes za kupnju električnih automobila u 2022., dok je taj broj bio znatno veći, 8 od 10 ljudi, u 2021. godini. 

ANALIZA Što se više isplati: benzinski, dizelski ili električni auto?

Iako je studija tvrdila da dvije trećine sudionika smatra doseg od 150-300 milja (241-483 km) prihvatljivim, to prihvaćanje je uvjetovano time može li vozilo doista postići toliki doseg u stvarnom okruženju ili ne. Statističkom analizom pokazalo se da su najveći čimbenici koji pridonose dosegu električnih automobila težina, snaga motora i kapacitet baterije. Nažalost, kupci danas preferiraju SUV vozila, koja su teža i manje aerodinamična od limuzina ili karavana u istom segmentu, što ih odmah stavlja u nepovoljniji položaj.

UPITNA BUDUĆNOST? Toyota: Forsiranje električnih auta imat će suprotan učinak

Kako bi se to popravilo, S&P vjeruje da bi najveći ključ za rješavanje razlika u dosega u stvarnom svijetu mogao biti napredak u tehnologiji baterija. Prema analizi više od 900 električnih vozila prodanih između 2017. i 2022., pokazalo se da je kapacitet baterije u pozitivnoj korelaciji s dosegom vožnje. Kako proizvođači počnu pronalaziti energetski gušća rješenja za baterije, mogu početi nuditi veći električni kapacitet i omogućujući dodatni doseg u vozilima gdje to prije nije bilo moguće. Dodatno, kako će električni motori postajati  učinkovitiji, učinak će se povećati dvostruko, zaključak je studije. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.