Početna Novosti 376 pregleda

Sprema se "užasna borba" između europskih i kineskih proizvođača

FOTO: Steve Marcus/Reuters/PIXSELL

. Izvršni direktor Stellantisa rekao je novinarimada će doći do "užasne borbe" i zmeđu europskih i kineskih proizvođača ako političari u Europi ne pomognu tvrtkama

Kineska automobilska industrija ubrzano se širi  diljem svijeta, a sve su ozbiljniji njihovi pokušaji u Europi. Zbog toga su europski proizvođači sve više zabrinuti zbog nadolazeće "kineske opasnosti". Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares rekao je novinarima na CES-u u Las Vegasu da će doći do "užasne borbe" i između europskih i kineskih proizvođača ako političari u Europi ne pomognu tvrtkama kao što su Stellantis, BMW i Volkswagen.

"Razlika u cijeni između europskih i kineskih vozila je značajna", rekao je Tavares za Automobilwoche. “Ako se ništa ne promijeni u trenutnoj situaciji, europski će se kupci iz srednje klase sve više okretati kineskim modelima. Kupovna moć mnogih ljudi u Europi osjetno opada.”

Author: Steve Marcus/Reuters/PIXSELL foto: Steve Marcus/Reuters/PIXSELL

Šef Stellantisa je tvrdio da se europski proizvođači automobila bore s jednom rukom vezanom na leđima jer propisi u Europi znače da su vozila proizvedena u regiji oko 40 posto skuplja za proizvodnju od konkurentskih modela proizvedenih u Kini.

 Prijeti "užasna borba" između kineskih i europskih proizvođača automobila, upozorava izvršni direktor Stellantisa
"Mislim da smo već gledali ovaj film", rekao je Tavares, uspoređujući scenarij sa sudbinom europske industrije solarnih panela koja je izgubila od kineskih proizvođača. Nešto slično se dogodilo i američkoj automobilskoj industrijom koju su 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća ozbiljno uzdrmala japanska i europska konkurencija.  "To je vrlo sumoran scenarij", rekao je za Automobilwoche. “Ali ne mora biti tako.”

Author: Steve Marcus/Reuters/PIXSELL foto: Steve Marcus/Reuters/PIXSELL

Tavares kaže da će, ako europski političari ne uspiju zaštititi lokalne industrije, biti prisiljeni preseliti proizvodnju u jeftinije zemlje kako bi smanjili troškove i izravno se natjecali s jeftinim kineskim proizvodima.

Europski političari suočavaju se s nekim teškim odlukama, ali morat će ih donijeti brzo. "U sadašnjem kontekstu, ako se ništa ne poduzme u Europskoj uniji, doći će do strašne borbe", upozorio je Tavares.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.