Početna Novosti 1047 pregleda

Iscurili tajni dokumenti: Kako je Tesla prikrivala probleme

FOTO: PIXSELL

Publikacija Handelsblatt došla je do podataka preko neimenovanog zviždača koji im je predao više od 100 gigabajta tajnih dokumenata

Ugledne njemačke poslovne dnevne novine Handelsblatt došle su u posjed 23.000 Teslinih internih dokumenata i otkrile uznemirujući trend odbijanja kupaca koji se žale na opasne kvarove autopilota. Handelsblatt smatra da Tesla tako zataškava probleme koje ima sa svojim sustavima. 

Publikacija Handelsblatt došla je do podataka preko neimenovanog zviždača koji im je predao više od 100 gigabajta tajnih dokumenata. Handelsblatt je potvrdio autentičnost podataka u suradnji uglednim Fraunhofer Institutom za sigurnu informacijsku tehnologiju, koji nije pronašao dokaze lažiranja datoteka. Tesla je pokušala spriječiti njemački medij da koristi ove podatke u svojim izvješćima i zaprijetila pravnim postupkom. Handelsblatt tvrdi da je njihova objava legalna prema zakonu Europske unije.

Author: James Glover/reuters/Pixsell foto: James Glover/reuters/Pixsell

"Teslini dosjei" sadrže više od 2400 pritužbi na nekontrolirano ubrzanje automobila i više od 1500 problema s funkcijom kočenja, uključujući 139 slučajeva nepotrebnog kočenja u nuždi i 383 prijavljena "fantomska zaustavljanja" koja su bila rezultat lažnih upozorenja o sudaru. Broj sudara koji se dogodio zbog tih problema je veći od 1000. Tablica incidenata koji uključuju sustave pomoći vozaču u kojima su korisnici izrazili zabrinutost za sigurnost ima više od 3000 unosa.

Najstarije žalbe dostupne Handelsblattu datiraju iz 2015. godine, a najnovije iz ožujka 2022. U tom razdoblju Tesla je isporučila oko 2,6 milijuna vozila sa softverom za Autopilot. Većina incidenata dogodila se u SAD-u, ali u dokumentima postoje i mnoge pritužbe iz Europe i Azije.

VIDEO Teslin AutoPilot izazvao sudar osam auta. Devet ozlijeđenih

Handelsblatt je kontaktirao desetke kupaca iz nekoliko zemalja. Svi su potvrdili informacije iz Teslinih dosjea. U raspravama su dali uvid u svoja iskustva s autopilotom. Neki su otkrili svoju komunikaciju s američkim proizvođačem automobila, drugi su novinarima Handelsblatta pokazali snimke nesreće.

Kupci iz SAD-a i Europe rekli su za Handelsblatt da Tesla nije bila previše zainteresirana pomoći vlasnicima oko njihovih problema, nego se činilo da pokušavaju zaštititi tvrtku. Ispostavilo se da je ovo bila klasična metoda u Tesli, navodi Handelsblatt.

TKO JE KRIV? Uznemirujući video: Tesla u Kini jurila ulicama. Dvoje mrtvih

"Dosjei Tesla" također pružaju informacije o tome kako je tvrtka rješavala reklamacije. U njima se vidi da zaposlenici imaju precizne smjernice za komunikaciju s korisnicima. Glavni prioritet pri tome je očito: pružiti što manje mogućnosti kupcu za "napad". Zaposlenici koji su unosili probleme u sustav "tehničkog izvještaja" dobili su jasne upute da je izvještaj “samo za internu upotrebu”. Svaki unos također sadrži podebljanu napomenu da se informacije, ako se uopće smiju, mogu kupcu prenijeti samo usmeno, tvrdi Handelsblatt.

"Nemojte kopirati i lijepiti izvješće u nastavku u e-mail, tekstualnu poruku ili ga ostavljati u govornoj pošti kupcu", stoji u napomenama. Podaci o vozilu također se ne smiju objavljivati ​​bez dopuštenja. Ako se, unatoč savjetu, "uključivanje odvjetnika ne može spriječiti", to se mora zabilježiti, stoji u uputama, tvrdi Handelsblatt. 

ŽESTOKI UDAR Antireklama: 'Teslin autopilot će pregaziti dijete na zebri'

Kupci s kojima je Handelsblatt razgovarao imaju dojam da zaposlenici Tesle izbjegavaju pisanu komunikaciju. “Nikada nisu slali e-mailove, uvijek je sve bilo usmeno”, rekao liječnik iz Kalifornije, čija je Tesla, prema njegovim tvrdnjama, sama ubrzala u jesen 2021. i zabila se u dva betonska stupa.

Author: Tesla foto: Tesla

Neki vlasnici su za Handelsblatt rekli da su ili prodali svoje Tesle ili su ih pokušali vratiti tvrtki, zbog toga što ih bi ih pekla savjest da netko drugi vozi taj automobil. 

Elon Musk i Tesla imali su paklenu 2022., kada se burzovna vrijednost tvrtke smanjila za oko 600 milijardi dolara. Čini se da ni ova godina neće biti mnogo bolja. Još početkom godine otkriveno je da je video samovozeće Tesle iz 2016. vjerojatno prijevara napravljena uz Muskovo odobrenje i sudjelovanje, tvrdi Handelsblatt. Tesli se spremaju višestruke tužbe mnogih osoba, od dioničara do preživjelih članova obitelji žrtava nesreće. I američka Nacionalna uprava za sigurnost cestovnog prometa i Ministarstvo pravosuđa navodno istražuju Teslu. Među dokumentima koje je dobio Handelsblatt su i tablice s iznosima plaća i privatnim adresama više od 100.000 bivših i sadašnjih zaposlenika u Tesli što bi moglo biti povod za dodatne tužbe. 

AUTONOMNA VOŽNJA Video: Teslin Autopilot potpuno izgubljen na snijegu

Na zahtjev Handelsblatta, Tesla je odbila komentirati curenje podataka. Američka tvrtka traži od Handelsblatta da im pošalje kopiju podataka, a zatim da odmah izbriše sve ostale kopije. Tesla sumnjiči jednog zaposlenika da je zlorabio svoj pristup koji je imao kao servisni tehničar "kako bi izvukao informacije". Proizvođač automobila također je poručio Handelsblattu: "Kao što znate, korištenje nezakonito dobivenih podataka za medijsko izvješćivanje dopušteno je samo u iznimnim okolnostima." Handelsblatt smatra da su nastupile te okolnosti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.