Početna Magazin 144 pregleda

Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca

Krađe autodijelova
Vidi galeriju 1/15
Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca Katalizatori, naplaci, ratkape, antene.. omiljen su plijen kradljivaca

Svako kazneno djelo "jeftinije" od 1000 kn ne spada u kategoriju teških prijestupa pa ih stoga policija ne tretira kako bismo očekivali

Nekada su mali sitni lopovi ulazili u dvorišta i zadovoljavali se sitnim plijenom, poput purica i pilića, a danas njihovi nasljednici "operiraju" po parkiralištima. Sve je više krađa najlakše dostupnih autodijelova, ali naoko lake krađe izazivaju velike glavobolje vlasnicima. 

Krađe autodijelova | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Nakon antena i ratkape su sve češće mete, kao i kotači. Često viđamo aute na klocnama, bez guma i naplataka, karoserije bez zaštitnih znakova brendova, antena, lajsni, a u novije vrijeme pile se i katalizatori.

Krađe autodijelova | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Krađe su usko povezane i s otkupom sekundarnih sirovina. Katalizatori su najtraženija roba na crnome tržištu. Iznutra su obloženi "plemenitim" metalima poput platine, srebra, zlata i bakra (kemijskom obradom iz njih se može izdvojiti do 30 grama platine, odnosno 8-10 grama zlata).

Krađe autodijelova | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Policija takvu krađu kvalificira kao teže kazneno djelo, a po riječima mehaničara najtraženiji su "veliki", aluminijski katalizatori s Citroenovih vozila poput Xsare Piccaso HDi. Oni na crnome tržištu ili na običnim reciklažnim centrima postižu cijenu od 1000 do 1500 kuna. Primijetite kako nešto nije u redu tek kad upalite auto i čujete čudan zvuk iz auspuha. A tada je već kasno.

Krađe autodijelova | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Druga kategorija "teških" krađa odnosi se na otuđivanje aluminijskih kotača s gumama, koji su također čest plijen revnih kriminalaca. Sitni "lopovluci" ispod 1000 kn nisu osnova za podizanje ozbiljnije istrage. Po tim pravilima ukradu li vam antenu uglavnom će se sve završiti bez ozbiljne policijske istrage. Isto tako bit će i kada vam "maznu" lajsnu s vrata, ratkape s kotača ili znak marke s vašega ljubimca. Apsurd je i veći jer je težak put do nadoknade štete.

Krađe autodijelova | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Lopove je teško, zamalo nemoguće uloviti, a od kasko-osiguranja teško je naplatiti štetu. Potreban vam je policijski zapisnik koji čekate najmanje 15-30 dana, a možete ga podići u policijskoj postaji donesete li 20 kuna državnih biljega. 

Krađe autodijelova | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • VitoBH

    Meni na skladištu Renaulta u Zagrebu ukrali nove metlice brisača.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.