Početna Magazin 7305 pregleda

Ovo su modeli auta kojima se najčešće skida kilometraža

Skidanje kilometara
FOTO: Enigma tool

Prevare s kilometražom ne znače samo više troškove održavanja, već i značajno smanjuju vrijednost automobila

Vraćanja kilometraže vozila i dalje je uobičajena praksa na tržištu rabljenih automobila. Iako kupci postaju sve oprezniji kada se radi o prevarama vezanim uz automobile, novo istraživanje carVerticala pokazalo je da je rizik od kupnje vozila s vraćenom kilometražom još uvijek vrlo visok.

Prevare s kilometražom ne znače samo više troškove održavanja, već i značajno smanjuju vrijednost automobila. S obzirom na to da se gubitci povezani s prevarom kilometraže procjenjuju na 8,77 milijardi eura godišnje (prema istraživanju Službe Europskog parlamenta za usluge parlamentarnih istraživanja), važno je znati više o ovom velikom problemu.

Prevare s kilometražom najčešće su kod njemačkih automobila

Tvrtka za povijest vozila carVertical analizirala je 1,11 milijuna izvješća o povijesti pojedinih automobila u posljednjih 12 mjeseci na 24 tržišta koja pokrivaju SAD i većinu Europe.

Audi A8 50 TDI | Author: Audi foto: Audi

Istraživanje je pokazalo da je automobil s najčešće vraćenom kilometražom luksuzna limuzina Audi A8. Od svih automobila Audi A8 provjerenih na platformi, 30,6% imalo je lažnu kilometražu, što je gotovo svaki treći primjerak. 

Author: carVertical foto: carVertical

Čak 6 od 10 automobila s najčešće vraćenom kilometražom bila su skupa i luksuzna njemačka vozila kao što je Audi A7, BMW X5, BMW serije 7 i Volkswagen Touareg. Njihova visoka cijena (a time i visok potencijal zarade) pretvara ova vozila u savršenu metu za prevarante na tržištu rabljenih automobila.

Nema više varanja na kilometrima ISTRAŽIVANJE Svaki deseti auto u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu

Među modelima ostalih proizvođača na popisu automobila s najčešće vraćenom kilometražom su i Ford Mustang na 2. mjestu (25,7% automobila s vraćenom kilometražom), Ford Fusion na 10. mjestu (22% automobila s vraćenom kilometražom), Volvo XC70 na 14. mjestu (21,1% automobila s vraćenom kilometražom) i Opel Insignia na 19. mjestu (19,5% automobila s vraćenom kilometražom).

Hibridi i električna vozila također mogu imati lažnu kilometražu

Tradicionalno, na tržištu je bilo najviše rabljenih automobila s benzinskim i dizelskim motorima, što znači da su i glavne žrtve prevara s kilometražom. Međutim, sve veća potražnja za automobilima koji manje zagađuju okoliš brzo mijenja situaciju.

Prema istraživanju, vrsta motora nije dobar pokazatelj vjerojatnosti za vraćanje kilometraže na vozilu. Iako je za neke modele vozila, kao što su BMW serije 7, vjerojatnije da će kilometraža biti promijenjena na benzinskim i dizelskim motorima nego na hibridima, čini se da to ne vrijedi za druge automobile.

Author: Jan Woitas/DPA/PIXSELL foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Na primjer, hibridni pogonski sustav Volkswagen Jette ima veći udio automobila s vraćenom kilometražom (27%) nego dizelska (24,1%) ili benzinska verzija (22,4%). Sve veći broj električnih automobila s lažnom kilometražom sugerira da bi kupci trebali biti oprezniji. Iako je ukupni udio električnih vozila (14,6%) niži od europskog prosjeka (15,6%), razlika je zanemariva. Osim toga, kupnja električnog automobila s lažnom kilometražom može dovesti do ogromnih računa za servise. 

Električni automobili s vraćenom kilometražom predstavljaju najveći rizik jer istrošene baterije znače skupe popravke. Dakle, određivanje stvarne kilometraže igra još važniju ulogu pri kupnji rabljenog električnog ili hibridnog automobila.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.