Početna Magazin 10 pregleda

Kako izbjeći sudare? U SAD-u žele da auti pričaju međusobno

Sudar

Prema prijedlogu ovog zakona svi bi proizvođači morali osigurati da novi automobili "pričaju isti jezik" preko standardizirane tehnologije

Američko ministarstvo prometa u utorak je predstavilo prijedlog po kojem bi svi novi automobili trebali moći međusobno 'razgovarati' bežično kako bi izbjegli desetke tisuća prometnih nesreća godišnje, piše Reuters. Regulatori su još 2014. najavili ovaj plan, a sada kažu da bi proizvođači imali barem četiri godine za prilagodbu od finaliziranja ove odluke.

Promet | Author: Reuters foto: Reuters

Prema planu bi morali osigurati da svi automobili "pričaju isti jezik". Naravno, odluka o finaliziranju ovog prijedloga bit će na Trumpovoj administraciji.

Nesreća | Author: Ice Bike foto: Ice Bike

No, procjena da bi razgovori među vozilima mogli eliminirati ili smanjiti težinu 80 posto nesreća u kojima alkohol nije čimbenik, mogla bi ih pogurati u smjeru potvrde. Prošle godine u SAD-u je bilo 6,3 milijuna prometnih nesreća, a nedavno je objavljeno kako je u prvih 6 mjeseci ove godine smrtnost skočila za 10,4 posto. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.