Početna Magazin 3268 pregleda

Jeste li znali? Daimler je davno kupio Audi pa ga prodao VW-u

Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u
FOTO: Arhiva

Priča počinje prije više od 60 godina, kada je Daimler kupio većinski udio Auto Uniona, prema nalogu Friedricha Flicka koji je potaknuo spajanje dviju tvrtki

Author: Wikipedia foto: Wikipedia

Zamisliti svijet u kojemu bi Audi R8 bio korporativni rođak Mercedesa AMG GT je nešto što se ne bi moglo desiti ni u paralelnom svemiru. Ipak, to je nešto što se vrlo lako moglo dogoditi u stvarnosti.

Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u | Author: Arhiva foto: Arhiva

Friedrich Flick bio je većinski vlasnik udjela obiju kompanija pa je iskoristio svoj utjecaj da bi ostvario ujedinjenje, jer je smatrao kako tvrtke imaju proizvode koji bi se međusobno nadopunjavali. Daimler-Benz AG stekao je 88 % udjela tvrtke Auto Union, a ostatak je kupio u novogodišnjoj noći 1959.

Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u | Author: Arhiva foto: Arhiva

U to vrijeme Auto Union je gradio novu tvornicu u Ingolstadtu da bi sve proizvodne kapacitete preselio tamo. Daimler je unajmio staru tvornicu Auto Uniona u Düsseldorfu sve do njezine prodaje 1962. Auto Union je iskoristio prihod od prodane stare tvornice i još dodatnih 340 milijuna njemačkih maraka od Daimlera ne bi li se modernizirao. Da bi asistirao tome procesu Daimler je 1963. poslao jednog od svojih najsposobnijih inženjera.

Author: Wikipedia foto: Wikipedia

Ludwig Kraus nije došao 'praznih ruku', već je doveo tim zaposlenika i gotovo završeni četverocilindrični motor M 118. To je bilo pravo čudo za Auto Union, jer je tvrtka u to vrijeme proizvodila samo dvotaktne motore. Taj revolucionarni motor premijeru će doživjeti u prvome poslijeratnom Audiju predstavljenome 1965. godine.

Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u | Author: Arhiva foto: Arhiva

Daimler je poslije prodao svoj udio u Auto Unionu pa je VW postao 1964. godine njegov jedini vlasnik. U Daimleru kažu kako nije čudo što je njegov utjecaj ostao i dalje u tvrtki, jer je Kraus postao tehnički direktor, a bio je upoznat s brojnim Mercedesovim modelima koji su bili u razvoju. Također kažu kako ne čudi što karoserija prvog Audija 100, razvijena u Auto Unionu, dijeli dosta sličnosti s Daimlerovim W 119, kao i motor koji je razvio Mercedes.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makka

    Da, znali smo.... 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.