Početna Magazin 2004 pregleda

Jeste li znali? Daimler je davno kupio Audi, pa ga prodao VW-u

Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u
Vidi galeriju 1/5
Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u

Priča počinje prije 60 godina, kada je Daimler kupio većinski udio Auto Uniona, po nalogu Friedricha Flicka, koji je potaknuo spajanje dvije tvrtke.

Author: Wikipedia foto: Wikipedia

Zamisliti svijet u kojemu bi Audi R8 bio korporativni rođak Mercedesa AMG GT je nešto što se ne bi moglo desiti ni u paralelnom svemiru. No ipak, to je nešto što se vrlo lako moglo dogoditi u stvarnosti.

Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u | Author: Arhiva foto: Arhiva

Friedrich Flick bio je većinski vlasnik udjela obje kompanije pa je iskoristio svoj utjecaj kako bi ostvario ujedinjenje, jer je smatrao kako tvrtke imaju proizvode koji bi se međusobno nadopunjavali. Daimler-Benz AG stekao je 88 % udjela tvrtke Auto Union, a ostatak je kupio u novogodišnjoj noći 1959.

Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u | Author: Arhiva foto: Arhiva

U to vrijeme Auto Union je gradio novu tvornicu u Ingolstadtu, kako bi sve proizvodne kapacitete preselio tamo. Daimler je unajmio staru tvornicu Auto Uniona u Düsseldorfu sve do njenog prodavanja 1962. Auto Union je iskoristio prihod od prodane stare tvornice i još dodatnih 340 milijuna njemačkih maraka od Daimlera kako i bi se modernizirali. Kako bi asistirao tom procesu Daimler je 1963. poslao jednog od svojih najsposobnijih inženjera.

Best of Zagreb Auto Show 2018 BEST OF Završio je spektakl! Ovo je najbolje što se događalo

Ludwig Kraus nije došao praznih ruku, već je sa sobom doveo tim zaposlenika i gotovo završeni četverocilindrični motor M 118. To je bilo pravo čudo za Auto Union, jer je tvrtka u to vrijeme proizvodila samo dvotaktne motore. Taj revolucionarni motor premijeru će doživjeti u prvome poslijeratnom Audiju predstavljenom 1965. godine.

Audi na Zagreb Auto Showu VIDEO Audi očarao publiku najatraktivnijim automobilima

Daimler kasnije prodaje svoj udio u Auto Unionu te VW postaje njegov cjeloviti vlasnik 1964. Daimler kaže kako nije čudo što je njegov utjecaj ostao i dalje u tvrtki jer je Kraus postao tehnički direktor, a bio je upoznat s brojnim Mercedesovim modelima koji su bili u razvoju. Također kažu kako ne čudi što karoserija prvog Audija 100, razvijenog u Auto Unionu, dijeli dosta sličnosti s Daimlerovim W 119, kao i motor koji je razvio Mercedes.

Jeste li znali: Daimler kupio Audi, pa ga prodao VW-u | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.