Početna Magazin 6368 pregleda

Evo kako ispravno upaliti auto 'na kleme'

FOTO: Canva

Kako čitav proces izgleda korak po korak možete saznati u nastavku uz pomoć uputa koje je objavio njemački ADAC

Prazan akumulator najčešći je kvar automobila tijekom zime. Na sreću, ovaj problem može se vrlo brzo otkloniti bez zvanja pomoći na cestama ili odlaska u servis. Rješenje je paljenje automobila pomoću starter kablova, odnosno "na kleme". Za to su vam potrebni kablovi i drugi automobil s ispravnim akumulatorom. 

Iako se u principu radi o vrlo jednostavnoj "operaciji" prilikom paljenja automobila pomoću starter kablova morate biti oprezni da ne bi došlo do dodatnog skupog kvara. Kako čitav proces izgleda korak po korak možete saznati u nastavku uz pomoć uputa koje je objavio njemački ADAC. 

1. Spojite crveni kabel

Nakon što ste dva automobila približili tako da su kablovi dovoljno dugi za spajanje s jednog na drugi auto, prvo spojite crveni kabel na pozitivni pol pokvarenog auta. Zatim spojite drugi kraj na pozitivni pol akumulatora automobila donatora.

2. Nemojte pobrkati plus i minus polove

Budite oprezni, ova pogreška može biti skupa: ako pobrkate pozitivni i negativni pol prilikom pokretanja pomoću starter kablova, riskirate skupo oštećenje električnog sustava vozila. Odgovarajući simboli utisnuti su u plastiku na akumulatoru, a u nekim slučajevima također su utisnuti izravno u metalne polove akumulatora. Ako je oznaku teško pronaći ili niste sigurni u polaritet, nemojte isprobavati. Bolje pozovite u pomoć nekoga tko se u to bolje razumije, provjerite upute vozila ili pozovite pomoć na cesti. 

Author: Canva foto: Canva

3. Spojite crni kabel

Nakon crvenog spojite crni kabel na negativni pol akumulatora automobila donatora ili na određenu točku uzemljenja. Drugi kraj ide na navedeni priključak za uzemljenje/točku uzemljenja pokvarenog automobila (vidi upute za uporabu automobila) ili slobodno metalno mjesto na bloku motora. Ne spajajte crni kabel na akumulator pokvarenog automobila - inače postoji opasnost od iskrenja!

4. Pokrenite motor automobila donatora

Nakon pokretanja pustite da motor automobila donatora radi nekoliko minuta prije nego što pokušate upaliti auto u kvaru.

5. Pokrenite auto u kvaru

Nakon nekoliko minuta pokušajte nakratko upaliti pokvareni auto. Ako ne uspije, pokušajte ponovno nakon minute. Nemojte pokušavati previše puta jer nakon nekoliko neuspješnih pokušaja pokretanja može doći do oštećenja. Stručnu pomoć bolje je potražiti najkasnije nakon trećeg neuspješnog pokušaja. Prije toga isključite kontakt na oba automobila i odspojite kablove. Prvo odspojite crni kabel s donorskog auta, pa s pokvarenog auta. Zatim uklonite crveni kabel.

6. Ostavite oba automobila upaljena

Ako je pokvareni automobil upalio, ostavite oba vozila da rade još nekoliko minuta. 

Author: Armin Durgut/PIXSELL foto: Armin Durgut/PIXSELL

7. Uključite trošila u autu u kvaru

Kada se motor pokrene, uključite veće potrošače poput ventilacije i svjetla u automobilu koji je bio u kvaru kako biste izbjegli vršne napone i time zaštitili elektroniku u vozilu.

8. Uklonite kabel

Nakon što je motor automobila u kvaru radio nekoliko minuta prvo odspojite crni kabel s donorskog auta, pa s pokvarenog auta. Zatim uklonite crveni kabel.

9. Isključite trošila

Ostavite upaljen motor pokvarenog automobila. Isključite nepotrebne potrošače koje ste ranije uključili. 

10. Vozite pažljivo

Vozite desetak kilometara kako bi se vaš akumulator potpuno napunio. Obratite pozornost na poruke o greškama vozila na ploči s instrumentima. U slučaju kvara zaustavite se i pozovite stručnu pomoć.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.