Početna Magazin 199 pregleda

Sigurnost električnih auta: Budućnost nadohvat ruke još je nedovoljno istražena

1
Vidi galeriju 1/5
Sigurnost električnih auta: Budućnost nadohvat ruke još je nedovoljno istražena Sigurnost električnih auta: Budućnost nadohvat ruke još je nedovoljno istražena Sigurnost električnih auta: Budućnost nadohvat ruke još je nedovoljno istražena Sigurnost električnih auta: Budućnost nadohvat ruke još je nedovoljno istražena Sigurnost električnih auta: Budućnost nadohvat ruke još je nedovoljno istražena

Električni auti nesumnjivo su budućnost transporta, no u 2017. godini, mora se priznati, to je daleko od savršenstva, toj industriji treba još nekoliko desetljeća do usavršavanja proizvoda...

Električni automobili podvrgavaju se jednakim sigurnosnim testiranjima kao i 'obični' i legalno im je dozvoljeno da voze po javnim cestama i sudjeluju u prometu. Također, električni auti opremljeni su i svim standardnim sigurnosnim sustavima uključujući airbagove, sustave upozorenja naleta na automobil, sustave "držanja" prometne trake itd. Svi proizvođači auta pogonjenih strujom "pokriveni" su paketima pomoći na cesti te, u slučaju nesreće, (u uobičajenim uvjetima) automatski gase baterije. Moglo bi se reći kako su onda električni automobili zapravo sigurniji od konvencionalnih, upravo radi manjka zapaljive tekućine, odnosno goriva. 

Rimac Concept_One | Author: Auto start foto: Auto start

No, u duhu nedavnoga događaja, kada je slavni Richard Hammond zamalo izgubio život u nesreći s Rimac Concept_One automobilom, moramo se zapitati - je li to uistinu tako? Tri glavna stupa elektromobilnosti su sigurnost, domet i troškovi. Sigurnost definitivno dolazi na prvome mjestu. Litij-ionske baterije, koje se najčešće ugrađuju u moderne električne automobile, ugrađene su u posebne 'kovčege' koji su implementirani u samu konstrukciju automobila kako bi se izbjeglo oštećenje baterije vanjskim utjecajima.

Rimac Concept_One | Author: Auto start foto: Auto start

Taj 'oklop' koji štiti baterije sa sobom donosi i neželjene efekte, a to su velika masa, utjecaj na vozna svojstva i na dizajn automobila. Ipak, praksa nam je pokazala kako ni ti 'kovčezi' ipak nisu neuništivi...

1 | Author: Inside EVs foto: Inside EVs

Wolfgang Sinz, član Instituta za sigurnost u prometu u Grazu, rekao je da su "zbog sigurnosti proizvođači elektroautomobila posebno zaštitili baterijske komponente i više nego što treba, kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri otklonila opasnost od njihova oštećenja". Također, izjavio je kako je u praksi premalo istraživanja učinjeno na području ponašanja baterijskih sklopova u uvjetima teških prometnih nesreća, odnosno prilikom iznimno velikih sila koje utječu na kućišta baterija.

Rimac Concept_One | Author: Auto start foto: Auto start

Nažalost, to istraživanje, kao i cijela industrija električnih automobila, htjeli mi to priznati ili ne - još je u povojima. Premalo je vremena prošlo da bi se dobio savršen i provjeren proizvod, bez obzira na količinu novca koji se ulaže u 'elektrifikaciju' automobila. Uzmimo za primjer nesreću Rimčeva superauta i shvatit ćemo da je Concept_One zapravo daleko sigurniji automobil nego neki 'obični' i daleko jeftiniji, jer je vozač prošao samo s lakšim ozljedama u nečemu što je definitivno bilo stravično. Naime, Hammond je sletio s ceste, preletio 50-ak metara do niže ceste u koju je udario te se lansirao niz 150 metara padine, prilikom čega se i okrenuo na krov, pri brzini 200 km/h. Sve pohvale idu konstrukciji Concepta_Onea koji je sačuvao ljudski život. 

1 | Author: HD Wallpaper foto: HD Wallpaper

Sve što se dogodilo poslije posljedica je velikih udarnih sila koje su unakazile Rimčev superauto. Razlog zbog čega se zapalio službeno nije poznat, no mi nagađamo kako je iz tekućinom hlađenih spremnika s baterijama uslijed oštećenja iscurila rashladna tekućina, a zatim su se zbog prevelike temperature one zapalile. Upravo su te baterije visokog kapaciteta u svome kemijskom sastavu vrlo zapaljive, čime su zapravo 'dvosjekli mač'. Nude veliki domet i efikasnost, ali su sklone zapaljenju, a kada počnu goriti, vrlo ih je teško ugasiti.

1 | Author: Zero Hedge foto: Zero Hedge

U još jednome slučaju slična se sudbina dogodila i jednomne vozilu Tesla Model S, koje je pri brzini 155 km/h udarila u drvo i zapalila se. Vozač nažalost nije preživio, a voditelj spasilačke i vatrogasne ekipe rekao je kako su se bojali približiti gorućoj olupini, zbog straha od strujnog udara. "U uobičajenim nesrećama naši vatrogasci vrlo lako mogu locirati uređaj za isključivanje napajanja, ali prilikom teže deformacije i strukturalne štete to nije bilo moguće bez rizika za živote članova spasilačke ekipe".

1 | Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

Na kraju možemo reći kako je električna industrija automobila neosporiva budućnost prijevoza, ali moramo se podsjetiti da je ovo tek početak i da je industrija tek u svojim početnim koracima. U godinama koje slijede bez sumnje će se unaprijediti i baterije i sklopovi, materijali, automobili, sustavi..., ali će danak tomu neizbježno platiti poneki ljudski život, kao što je bio i slučaj u razvitku prvih konvencionalnih automobila. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.